Traži se novi „stanar“ za palaču Patačić: zakup, javni sadržaj ili...?

| 18.5.2022. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

Što će biti u palači Patačić, koja je svega desetak metara od središnjeg varaždinskog trga, i to na uglu Franjevačkog trga i Gundulićeve ulice, vjerojatno najpoznatije ulice u Varaždinu, popularno zvane Dućanska?

Nakon 25 godina zakupa, banka se iselila iz tog starog, ali očuvanog povijesnog zdanja,   smještenog u strogom centru Varaždina. Tako je trenutno  prazno oko 800 četvorna metra palače koja je sredinom 90-tih godina pripala Gradu Varaždinu, nakon arbitražne podjele imovine između Grada, Varaždinske županije i RH, odnosno aranžmana koji su uslijedili.

Prvobitno se, naime, razmatrala mogućnost njezinog korištenja od strane poreznika pa je Ministarstvo financija za sanaciju i adaptaciju palače Gradu usmjerilo tri milijuna kuna. Međutim, tu je sve zapelo, što su izvijestile Varaždinske vijesti 1997. godine.

- Za cjelokupan zahvat na ˝Patačićki˝ trebat će osigurati oko sedam milijuna kuna, pri čemu Grad nema raspoloživih sredstava s kojima bi dofinancirao ovaj projekt. Stoga je s Ministarstvom financija dogovorena nova varijanta po kojoj će Grad kupiti poslovnu zgradu Termoplina i dati je Ministarstvu, koje će u ovom koraku sudjelovati s još 1,25 milijuna kuna, na korištenje, te preuzeti obaveze Varaždinske županije prema tom ministarstvu, a za uzvrat dobiti u trajno vlasništvo cjelokupni objekt na Trgu slobode 12. S druge, ili prve, strane, projekt palače Patačić trebao bi se financirati uz povoljan kredit jedne austrijske banke koja bi, nakon potpunog uređenja ovog objekta, dobila na toj lokaciji mogućnost otvaranja svojeg varaždinskog predstavništva, pisale su Varaždinske vijesti krajem 1997. godine, kada je Raiffeisen banka pripremala preuzimanje Varaždinske banke, čije je dionice na kraju ipak kupila Zagrebačka banka...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci