Tomislav Ćorić: Uredba o cijenama goriva od utorka više neće imati smisla

Varaždinske vijesti/HRT | 3.12.2021. u 13:55h | Objavljeno u Aktualno

Zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, pada i cijena naftnih proizvoda pa Vladina uredba o zamrzavanju njihovih cijena prestaje idući utorak. Najavio je to ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Ujedno je opovrgnuo jučerašnje izjave o tome da bi u ovome tjednu cijene goriva bile niže bez Vladine uredbe, prenosi portal HRT-a.

 - To nije točno. Za cijeli tjedan tj. do sljedećeg ponedjeljka cijena Eurodiesela i Eurosupera bile bi veće od onih koje smo propisali našom uredbom. Naša uredba već mjesec i pol dana s obzirom na uvjete kakve smo imali na Mediteranu i na globalnom tržištu je pogodila u sridu. To je poruka svima koji iz ne znam kojeg razloga šire lažne teze, rekao je.

Rekao je kako je ovaj tjedan došlo do značajnog pada cijena nafte na referentim tržištima.

- Danas je zadnji dan koji ulazi u prosjek izračuna za razdoblje do sljedećeg utorka. Jučer se odigrao značajan sastanak zemalja OPEC-a, na kojem su se potvrdile najave povećanja proizvodnje i u tom konteksu sljedećeg utorka očekujemo da bi referentna cijena bila niža od one koju smo mi propisali, rekao je Ćorić.

Zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, pada i cijena naftnih proizvoda pa Vladina uredba o zamrzavanju njihovih cijena prestaje idući utorak.

- I upravo zbog toga od sljedećeg utorka uredba kao takva, u kontektu obrane od povećanja cijene, više neće imati smisla i u skladu s time ćemo povući određene korake. Ono što želim naglasiti, u proteklih mjesec i pol dana koliko je uredba vrijedila, ona nije propisivala koliko točno mora biti cijena goriva naših distributera, ona je propisivala gornju cijenu. Imajte to na umu, rekao je Ćorić, a prenosi portal HRT-a.