Tko uistinu obmanjuje i manipulira čitanošću informativnih portala i još vrijeđa

| 20.2.2020. u 20:25h | Objavljeno u Aktualno

Naša objava da je portal Varaždinskih vijesti, prema dostupnim podacima SimilarWeba, imao najviše posjeta tijekom siječnja među svim portalima koji su prvenstveno usredotočeni na zbivanja u Varaždinskoj županiji, izazvala je, očekivano, reakcije. Međutim, ipak se nismo nadali da će se pri tome koristiti izrazi kao što su „neistine“ i „laži“, kao što je to učinio portal varazdinski.hr, partnerski portal emedjimurja.

A zašto nismo očekivali tako oštre diskvalifikacije? Naravno, ne zbog uljudnosti i kolegijalnosti jer nju je, nažalost, uistinu teško naći među novinarima i u novinarstvu, nasuprot (nekim) drugim profesijama. Glavni i zapravo jedini razlog su – činjenice. I to lako provjerljive. Naime, Varaždinske vijesti nisu izmislile niti jedan podatak, brojku ili prikaz u objavi o čitanosti. Sve što je objavljeno u vezi posjeta portala nalazi se na stranicama SimilarWeba. I to se može lako provjeriti.

Bez_naslova.jpg

Dajući prikaz broja posjeta, jasno smo ukazali da SimilarWeb nudi mogućnost da se njihove procjene broja osjeta poboljšaju korekcijom s podacima Google Analitycsa. To smo i učinili još prije nekoliko godina jer želimo prezentirati točn(ij)e podatke o svojoj čitanosti kakve sigurno nudi najveća svjetska internetska kompanija. Nasuprot tome,  drugi to ne žele, iako i oni imaju mogućnost da procjene SimilarWeba korigiraju s podacima Google Analitycsa. Kada bi to i oni učinili, onda bi prikaz na SimilarWebu bio u  istim „metrikama“. To je nešto na što se ukazuje već dulje vrijeme, ali se ništa ne mijenja…Zašto?

Međutim, ako drugi godinama ne žele da prikaz njihove čitanosti, uz pomoć Google Analitycsa, bude precizniji od procjene SimilarWeba, zar je to razlog da to ne učine Varaždinske vijesti? Zar je neistinit ili lažan prikaz čitanosti Varaždinskih vijesti, koji je nastao uz pomoć podataka Google Analitycsa ili onaj bez potonjeg? Odgovor nije teško dati.

Nasuprot tome, već više od pola godine čeka se odgovor i javno pojašnjenje na tvrdnju iz kolovoza prošle godine. Tada je objavljeno da je varazdinski.rtl.hr, prema podacima SimilarWeba, najčitaniji portal u Varaždinskoj županiji s više od 500.000 posjeta u srpnju.

Međutim, tada je prešućena jedna „sitnica“: gotovo 23 posto ili više od 100.000 posjeta od ukupno 535.000, prema istom izvoru, bilo je iz – Mađarske!?  

varazdinski_vole_madjari.jpg

-Čestitam, kolege, na čitanosti, ako može recepta za čitanost Mađarskoj, glasila je otprilike tadašnja naša poruka na FB, uz kasniji dodatak da bi bilo zgodno vidjeti koji su to tekstovi ili prilozi pridonijeli tolikom i naglom rastu čitanosti portala Varazdinski.hr, osobito u Mađarskoj. Tog se mjeseca u Međimurju, doduše,  dogodila prometna nesreća u kojoj su stradali mađarski turisti, ali to nije bilo od presudnog utjecaja, sudeći prema podacima  Gemiusa, koji jasno pokazuju da tijekom tog mjeseca nije bilo dana s osobitom čitanošću, već da varazdinski.rtl.hr ima najveću osjećenost vikendima, osobito petkom, iako - istovremeno -  vikendima uglavnom nema osobiti broj posjetitelja!?

varazdinski_vole_madjari_samo_vikednima.jpg

varazdinski_vikendima_ima_najmanje_posjetitelja.jpg

Umjesto odgovora ili objašnjenja zašto nikad prije (a ni poslije) varazdinski.rtl.hr nije imao više od 100.000 posjeta iz Mađarske, uslijedile su rasprave o svemu i svačemu, a nažalost i uvrede, pri čemu je najdalje otišla suradnica portala Varazdinski.rtl.hr

Screenshot_20190820-150651_Facebook.jpg