Tko je u izbornoj kampanji potrošio najviše, a tko ništa – tko je donirao najviše, a tko kome euro!

| 14.4.2023. u 22:30h | Objavljeno u Aktualno

Državno izborno povjerenstvo objavilo je privremene izvještaje o financiranju, odnosno donacijama i troškovima izborne kampanje za varaždinsko Gradsko vijeća do 7. travnja, odnosno sedam dana prije izbora koji su u nedjelju.  

Varaždinski HDZ je, sudeći prema privremenoj prijavi, potrošio 7.750 eura.  Najviše za tiskarske usluge ukupno 2650 eura, zatim oglašavanje u Regionalnom tjedniku, 2000 eura, dok je za oglašavanje na elektronskim portalima IN promocija (eMeđimurje i varaždinski.hr) i Zagorje International ukupno 1300 eura. Primio je jednu donaciju, i to 1000 eura od svog predsjednika i nositelja liste Damira Habijana.

Nasuprot tome, tridesetak pojedinca doniralo je za kampanju varaždinskog SDP-a više od pet tisuća eura, a najviše gradonačelnik i nositelj Neven Bosilj, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora te Bruno Ister. Prijavljeni troškovi prelaze 13 tisuća eura, od čega najviše za oglašavanje na VTV (1850), zatim  i Evarazdinu i Regionalni tjedniku  (po 1500),  te portalu i tjedniku Varaždinske vijesti (ukupno 1250), koliko je otišlo i za Radio Sjeverozapad.  .

Hrvatska narodan stranka i koalicijski partneri prijavili su do 7. travnja troškove od 1200, a Hrvatski suverenisti 3100 eura.  Reformisti su do 7. travnja potrošili skoro tri tisuće eura, od čega najviše na oglašavanje na elektronskim portalima. Za sada nemaju prijavljenih donacija, kao ni Nezavisna lista Ivana Čehoka, koja i u izvješću o privremenim troškovima izborne promidžbe jedina nema baš niti jednu stavku.

Nasuprot tome, Nezavisna lista Dubravke Novak ima tri prijavljene donacije u ukupnom iznosu od 22 eura, među kojima je i jedan euro Hrvoja Petrića. Kao troškove do 7, travnja prijavila je samo one na Facebooku, i to ukupno 40 eura.

Ni NL Davora Patafte nije imala donatora, ali je zato za sada prijavila najveće troškove – više od 26 tisuće eura.  Najviše je potrošeno na Evarazdinu, 7.123 eura, zatim  VTV-u  4.418, a slijede varazdinski.hr i Varaždinske vijesti s oko  tri i pol tisuće eura.