Testiranja zaposlenika u školama i dalje na trošak Ministarstva znanosti i obrazovanja Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Testiranja zaposlenika u školama i dalje na trošak Ministarstva znanosti i obrazovanja

IHR/Varaždinske vijesti | 10.1.2022. u 14:00h | Objavljeno u Aktualno

Iako je prošle godine najavljivano kako će testiranja zaposlenika u školama od 1. siječnja biti o vlastitom trošku, u  Ministarstvu znanosti i obrazovanja su nam potvrdili kako će  troškove testiranja za one djelatnike koji imaju obavezu testiranja pokrivati do daljnjega.

- U skladu s navedenim, niti jedan od zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Varaždina i Varaždinske županije neće snositi troškove testiranja - odgovorili su nam iz Ministarstva.

Prema pristiglim zahtjevima za nadoknadu troškova testiranja u osnovnim i srednjim školama tijekom studenoga prošle godine testirano je ukupno 13.440 osoba te je za isplate utrošeno 3,2 mlilijuna kuna, i to za 41.283 testiranja.

- Ističemo kako postoje razlike u broju testiranja pojedinih osoba što je ovisilo o danima rada, naknadnim cijepljenjima, bolovanju ili promjeni modela nastave - kažu u Ministarstvu i dodaju kako u ovom trenutku imaju informacije o samo nekoliko škola o mogućim odbijanjima testiranja zaposlenika, ali prema informacijama od ravnatelja to im neće ugroziti funkcioniranje nastave. Činjenica je da svako izbivanje učitelja/nastavnika s radnoga mjesta i u okolnostima kada nije bilo epidemije bez obzira na razloge izostanka utječe na organizaciju nastave, ali u navedenim slučajevima ravnatelj organizira zamjenu za odsutnog učitelja/nastavnika - kažu u Ministarstvu.

Na pitanje je li Ministarstvo znanosti i obrazovanja s djelatnicima škola, koji su odbijali testiranje i predočenje Covid potvrda, a koji su zbog toga dobili opomene pred otkaz raskinuti ugovori o radu, kažu kako nemaju informacija o broju nastavnika, odnosno učitelja koji su dosad dobili otkaze ili potpisali sporazumne raskide ugovora o radu zbog odbijanja predočenja Covid potvrda, odnosno rezultata testiranja na Covid-19 za pristup radnome mjestu kao ni postupcima koji su u tijeku vezano uz izvanredni ili redoviti otkaz, jer je isto izravno u nadležnosti ravnatelja i Školskog odbora te za navedeno nije potrebna suglasnost Ministarstva.