Teško optužila čakovečku bolnicu: "Hranili mrtvu ženu!"; što kažu u bolnici? Foto: Facebook Ana Novak)Arhiva VV

Teško optužila čakovečku bolnicu: "Hranili mrtvu ženu!"; što kažu u bolnici?

VV | 21.1.2023. u 22:14h | Objavljeno u Aktualno

- Odjel gastroenterologije boluje od najteže i najsmrtonosnije dijagnoze, koja će ubiti sve pacijente prije, nego li njihove primarne bolesti. Napravili su to da se moja majka na odjelu nije mogla osjećati ni ko' govno, niti ko' smeće, već nekaj ispod nule. Da nije potrebna biti na ovome svijetu, jer je beskorisna i nikome ne treba. Učiniti da pacijent dobije suicidne misli to je za svaku osudu i svima vama koji ste sudjelovali u ovome hororu želim iskreno da vas jednog dana liječe i o vama skrbe takvi zdravstveni djelatnici i da dobijete takvu zdravstvenu skrb kao što je moja mama. I jedino tada ćete spoznati na vlastitoj koži koliko duboko ste uništili mamino dostojanstvo i pravo na život i osnovne životne potrebe. Tek tada shvatit ćete težinu mojih riječi i svega onoga što sam usmenim pritužbama željela reći - stoji u objavi Ane Novak na svojem Facebook profilu ogorčena na tretman prema njezinoj majci u Županijskoj bolnici Čakovec. 

U svojoj objavi dalje navodi kako je spomenuti Odjel  "šaka jadnika", ali na tome nije stala.

- Vjerujte, odgovarat ćete mi svi vi koji ste sudjelovali i jednim djelom bili priča tog horora. Do zadnjeg atoma svog bića borit ću se za svoju mamu, jer sve što imam i jesam dugujem njoj, a kao što ste se vi sprdali s mene na informacijama, tako ću se ja sada sprdati s vas!! Živa katastrofa! Prokletnici! Odgovarat ćete jednog dana i pred Bogom, a sada pred cijelom državom! To su propusti tolikih razmjera da mi je nemoguće više to izbrisati iz glave, srce mi je puklo na tisuću komada kada sam vidjela svoju majku kako izgleda, da je postala veći invalid nego što je nakon samo tri dana boravka na dotičnom odjelu. Na dan hospitalizacije molila sam je da ostane u bolnici jer ćete joj pomoći, a za tri dana tražila sam načine kako da je izbavim van iz ovog napaćenog, smrtonosnog, luđačkog odjela! Da ima u tim ljudima imalo empatije i ljudskosti i da se prema pacijentima ne ponašaju kao prema inventaru, tog kobnog ponedjeljka, dotična medicinska sestra uvidjela bi da je mamina cimerica bila mrtva a ona ju je hranila sondom i davala joj infuziju. Ja sam ta koja sam medicinskoj sestri rekla da ova gospođa ne diše, jer sam se igrom slučaja našla u sobi. Žalosno. Ne znam čega ima više u meni tuge, jada ili bijesa! Uzalud im sve titule ovog svijeta ako nemaju onu jednu pravu i najvažniju a to je u prvom redu biti čovjek. Ne znam da li su se na medicinskom fakultetu učili kako se ne bi smjeli i kako se ne treba ponašati prema pacijentima, ili su ih to možda učili? Dali znaju sto je Hipokratova zakletva? - navodi se u objavi.

Dodaje kako ne podcjenjuje ničije radno mjesto, ali da nitko nema prava, ni čistačica, ni bolničarka, ni doktorica, ni medicinska sestra/tehničar gaziti pacijente i prema njima ponašati se na način kakav ne zaslužuje niti jedno živo biće na ovome svijetu. 

- Svi smo mi satkani od istoga, i svi smo ispod istog neba i vjerujte, Bog sve vidi i ne naplaćuje svaki dan, ali vama besramnici jedni sa spomenutog odjela naplatit će duplo!! Za drugo niste! Niste zaslužili ni mrvu poštovanja, jer istoga nemate! Fuj!! - zaključuje se na kraju objave te se ujedno ispričava, kako je navela,  manjini na Odjelu koji svoj posao rade predano i bez ijedne primjedbe.

 Priopćenjem su se oglasili iz čakovečke Bolnice u kojoj se Ani Novak ispričavaju zbog neugodnih situacija doživljenih na Odjelu.

 - Bolnica je odmah po dospijeću pritužbe započela internu proceduru utvrđivanja okolnosti koje su dovele do nesporazuma, a koje ćemo u ponedjeljak dostaviti podnositeljici pritužbe. Također, istog ćemo dana o slučaju i pritužbama obavijestiti Ministarstvo zdravstva i zatražiti da sami istraže je li i kako došlo do pogreške na Odjelu gastroenterologije, a koja se prvenstveno odnosi na lošu komunikaciju na relaciji obitelj pacijenata - liječnik - navode u priopćenju i dodaju: 

- Činjenicu da je za vrijeme boravka kćeri kod majke u bolničkoj sobi preminula pacijentica u istoj sobi, a sestra joj mijenjali infuziju, ako je istinita - neobranjiva je. Mogli bismo ju pokušati braniti vrlo teškim stanjem pacijentice zbog čega je uglavnom spavala, ali nećemo, pustit ćemo da nadzor da utvrdi je li ova tvrdnja istinita i u skladu s nalazom poduzeti daljnje korake. Ani Novak i njezinoj majci se, ako se zaista dogodilo na način kako ona tvrdi, i osobno ispričavam zbog ove velike neugodnosti. Također, što se tiče pritužbe na manjak informacija i je li bilo pogrešaka u postupku liječenja, naša će bolnica poduzeti sve radnje kako bi ubuduće, neovisno jesu li ondje zbog vikenda ili praznika samo dežurni liječnici, uspostavila pravovremena komunikacija liječnika i obitelji pacijenata. Apsolutno je jasno da oni što prije trebaju dobiti kvalitetnu informaciju, ne samo zbog profesionalnih nego i moralnih razloga, a je li gospođa Novak traženu informaciju mogla dobiti i ranije nego ju je dobila, pustit ćemo da odluče više instance, nakon provedenog nadzora – ističe ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović u priopćenju bolnice, u kojem je spomenuti događaj komentirala i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo županijske bolnice Valerija Korent. 

- Žalosti  me da je uopće došlo do ovog događaja i da se on rješava putem medija i internetskih stranica, a prije nego što su se u ustanovi završile sve zakonske radnje koje su u tijeku i kako bi se utvrdile sve činjenice iznesenog događaja. U tijeku su očitovanja djelatnika te nadzori koji će utvrditi jesu li točne činjenice svih navoda gospođe Novak. Prema tome će se poduzimati potrebne mjere i zakonite radnje. Sestrinska profesije koja je sve zahtjevnija, iziskuje veliki stručni i profesionalni angažman svake medicinske sestre i tehničara i cilj je zdravstvena njega i skrb bolesnika, empatija i profesionalan odnos te individualni pristup ovisno prema zdravstvenom stanju svakog pacijenta - zaključuje se u priopćenju.

Označeno u