TERMOPLIN Sud presudio da u Nadzornom odboru i dalje bude jednak broj predstavnika dvaju najvećih dioničara

| 17.6.2024. u 17:00h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin želi u Nadzornom odboru Termoplina više članova, a ne isti broj, kao što želi drugi po veličini dioničar.

Do novog sastava Nadzornog odbora Termoplina, jednog od vodećih distributera i opskrbljivača prirodnim plinom, došlo se ovih dana - sudskim putem!

Nakon što je krajem travnja istekao četverogodišnji mandat svoj sedmorici članova nadzornog odbora Termoplina, održana je skupština, ali nisu prihvaćene izmjene statuta društva, odnosno nisu izabrani novi članovi nadzornog odbora. Naime, prijedlog niti jedne strane, odnosno glavnih dioničara nije dobio potrebnu podršku, točnije dvotrećinsku većinu propisanu statutom jer - u ovom trenutku - ni prvi ni drugi glavni dioničar nemaju toliko glasova, budući da Grad Varaždin ima 50,99 posto dionica, a Ivan Topolnjak 46 posto dionica. Tako je poduzeće ostalo bez ijednog člana nadzornog odbora pa je jedino rješenje bilo uključivanje varaždinskog Trgovačkog sud, koji je imenovao članove novog, peteročlanog nadzornog odbora, nakon što je razmotrio prijedloge svih strana.

Ukazujući da na skupštini nisu izabrani članovi nadzornog odbora pa ga poduzeće ni nema, direktorica Nevenka Grbac predložila je sudu da se ponovno imenuje dosadašnjih šestero članova, odnosno po troje ispred većinskog i manjinskog vlasnika, a njima bi se pridružio novi predstavnik radnika, budući da je dosadašnji u međuvremenu preminuo.

Nasuprot tome, kao ranije i na skupštini, Grad Varaždin je tražio većinu u nadzornom odboru: četiri člana nadzornog odbora od sedam ili da od pet članova sud imenuje najmanje tri člana s gradske liste prijedloga te po jednog zaposlenici i dioničar, koji ima više od 10 posto dionica. Ukratko, Grad Varaždin je želio da, neovisno o veličini nadzornog odbora, ubuduće ima više članova, a ne isti broj kao i drugi po veličini dioničar. Pritom je Grad Varaždin, uz dosadašnje članove Luku Zrinskog, Gordanu Marsenić i Marka Bosilja, za Nadzorni odbor Termoplina predložio i Brunu Istera. 

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijest.