Termoplin još nakon prosinca 2020. osigurao potrebne količine plina za naredne tri i pol godine

MGA | 17.1.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Od početka travnja svi očekuju poskupljenje plina za kućanstva. Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin iznio je šokantni podatak da bi cijena mogla rasti čak za 80%, na što je ministar gospodarstva Tomislav Čorić odgovorio da do takvog poskupljenja ipak ne bi trebalo doći, a premijer Andrej Plenković najavio je paket mjera kako bi se ublažio udar na standard građana uslijed rasta cijena energenata. Crne prognoze iznijeli su i u Udruženju opskrbljivača i distributera plinom pri HGK. Upozoravaju na moguću propast pojedinih manjih distributera plinom na hrvatskom tržištu jer, kako kažu, neće moći premostiti jaz između visokih dobavnih cijena plina na svjetskom tržištu i regulirane cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj.

Stoga kažu da je pitanje kako će u ovim uvjetima funkcionirati cijeli sustav opskrbe plinom tj. upozoravaju da bi mogla biti ugrožena sama opskrba plinom te da je, osim cijene, veliko pitanje i hoće li plina uopće biti. Stoga predlažu da se cijeli sustav pokuša održati preko HEP-a kao velikog distributera, koji, kako tvrde, ima snagu izdržati sve ovo dvije godine, kad bi se cijene mogle vratiti u normalu. Pitali smo Termoplin Varaždin kako gledaju na situaciju vezano uz cijene i opskrbu plinom, imaju li ugovorene dovoljne količine plina i za koje razdoblje te koje nas cijene plina očekuju na proljeće.

Iz Termoplina odgovaraju da su još krajem 2020. godine osigurali količinu i cijenu plina na veledobavnom tržištu za 3,5 godine, ali ističu i da se Hrvatska obvezala na primjenu otvorenog, tržišnog modela cijene plina. Sektor pravnih osoba već je u potpunosti liberaliziran dok u sektoru kućanstva postoji element poluregulacije. Za kategoriju kućanstva, u prosincu 2020. godine Hrvatska energetska regulatorna agencija provela je javni natječaj na kojem je za svako distributivno područje odabrala opskrbljivača u obvezi javne usluge, i to za narednih 3,5 godine, od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. godine.

- Termoplin je odabran kao najpovoljniji ponuditelj s najnižom maržom opskrbe za svoje distributivno područje. U prosincu 2020. godine proglašeni smo opskrbljivačem u obvezi javne usluge, nakon čega smo osigurali količinu i cijenu plina na veledobavnom tržištu za 3,5 godine, što znači da naši kupci kategorije kućanstva mogu biti sigurni u daljnju opskrbu plinom. Za razliku od takvog pristupa, danas se u javnosti pojavljuju informacije da su pojedini opskrbljivači odradili drugačije, i sa količinama, i sa cijenama, slijedom čega su nastali ili će tek nastati problemi u opskrbi - kažu u Termoplinu dodajući da se dobavna cijena plina određuje Metodologijom utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu na temelju zakonske formule koja uzima u izračun tržišno kretanje cijene plina na nizozemskom tržištu (TTF) unazad 12 mjeseci.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti
Označeno u