TEHNOLOŠKI PARK Što koči preuređenje Varteksove menze - birokracija ili nemar?

MGA | 13.3.2023. u 18:13h | Objavljeno u Aktualno

Država je Gradu Varaždinu 2019. godine darovala bivšu Varteksovu menzu u svrhu daljnjeg proširenja Tehnološkog parka, a rok da se to napravi istječe za godinu dana

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok, kritizirajuću aktualnu gradsku vlast, nedavno je ukazao i na problematiku bivše Varteksove menze koju je Vlada ustupila Gradu Varaždinu za potrebe daljnjeg proširenja Tehnološkog parka Varaždin (TPV). Prozivajući gradsku upravu, ali i direktora TPV-a da se po tom pitanju ništa ne poduzima, Čehok je naveo da su prilikom ustupanja tog prostora u opciji bila tri moguća koncepta njegova preuređenja; kroz model javno-privatnog partnerstva, da radove financira sam Tehnološki park ili kroz djelomičnu prodaju bivšim stanarima TPV-a. Država je spomenutu nekretninu darovala Gradu Varaždinu 2019. godine uz obavezu da se prostor privede namjeni u roku od pet godina, a taj rok ističe za manje od godinu dana tj. 20. veljače 2024. godine.

Pitali smo direktora Tehnološkog parka Vedrana Bubala postoje li planovi za uređenje i stavljanje u funkciju prostora bivšeg Varteksovog restorana i prema kojem modelu. Iz TPV-a odgovaraju da je varaždinsko Gradsko vijeće u lipnju 2019. godine donijelo Odluku o davanju na upravljanje i korištenje navedene nekretnine TPV-u, no ta odluka nikad nije regulirana između Grada i TPV-a potpisivanjem ugovora.

- Tehnološki park Varaždin je u listopadu 2019. godine izradio plan privođenja namjeni predmetne nekretnine, a koji predviđa izgradnju nove zgrade na parceli "Varteksovog restorana" te izradu modela zajedničkog financiranja projekta od strane Grada Varaždina i privatnih investitora, obzirom da Tehnološki park nema vlastita sredstva za realizaciju takvog projekta. Plan je izrađen na temelju realno utvrđene potrebe za modernim i suvremeno opremljenim uredskim prostorima, potrebe koja je i danas prisutna te na temelju prikupljenih iskaza interesa šest zrelih poduzetnika, od kojih većina danas posluje u vlastitim poslovnim prostorima - odgovara direktor TPV-a Vedran Bubalo.

Temeljem predloženog modela financiranja, Grad Varaždin je u prosincu 2019. godine od Ministarstva državne imovine tražio suglasnost za uključivanje privatnih investitora u izgradnju nove zgrade TPV-a. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao pravni sljednik Ministarstva državne imovine u ožujku 2021. godine dostavilo je očitovanje iz kojeg proizlazi da nije ovlašteno dati mišljenje na navedeno pitanje, već da se o tome treba očitovati Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, no očitovanje DORH-a Grad Varaždin do danas nije dobio.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...