TEHNOLOŠKI PARK Što koči preuređenje Varteksove menze - birokracija ili nemar?

MGA | 13.3.2023. u 18:13h | Objavljeno u Aktualno

Država je Gradu Varaždinu 2019. godine darovala bivšu Varteksovu menzu u svrhu daljnjeg proširenja Tehnološkog parka, a rok da se to napravi istječe za godinu dana

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok, kritizirajuću aktualnu gradsku vlast, nedavno je ukazao i na problematiku bivše Varteksove menze koju je Vlada ustupila Gradu Varaždinu za potrebe daljnjeg proširenja Tehnološkog parka Varaždin (TPV). Prozivajući gradsku upravu, ali i direktora TPV-a da se po tom pitanju ništa ne poduzima, Čehok je naveo da su prilikom ustupanja tog prostora u opciji bila tri moguća koncepta njegova preuređenja; kroz model javno-privatnog partnerstva, da radove financira sam Tehnološki park ili kroz djelomičnu prodaju bivšim stanarima TPV-a. Država je spomenutu nekretninu darovala Gradu Varaždinu 2019. godine uz obavezu da se prostor privede namjeni u roku od pet godina, a taj rok ističe za manje od godinu dana tj. 20. veljače 2024. godine.

Pitali smo direktora Tehnološkog parka Vedrana Bubala postoje li planovi za uređenje i stavljanje u funkciju prostora bivšeg Varteksovog restorana i prema kojem modelu. Iz TPV-a odgovaraju da je varaždinsko Gradsko vijeće u lipnju 2019. godine donijelo Odluku o davanju na upravljanje i korištenje navedene nekretnine TPV-u, no ta odluka nikad nije regulirana između Grada i TPV-a potpisivanjem ugovora.

- Tehnološki park Varaždin je u listopadu 2019. godine izradio plan privođenja namjeni predmetne nekretnine, a koji predviđa izgradnju nove zgrade na parceli "Varteksovog restorana" te izradu modela zajedničkog financiranja projekta od strane Grada Varaždina i privatnih investitora, obzirom da Tehnološki park nema vlastita sredstva za realizaciju takvog projekta. Plan je izrađen na temelju realno utvrđene potrebe za modernim i suvremeno opremljenim uredskim prostorima, potrebe koja je i danas prisutna te na temelju prikupljenih iskaza interesa šest zrelih poduzetnika, od kojih većina danas posluje u vlastitim poslovnim prostorima - odgovara direktor TPV-a Vedran Bubalo.

Temeljem predloženog modela financiranja, Grad Varaždin je u prosincu 2019. godine od Ministarstva državne imovine tražio suglasnost za uključivanje privatnih investitora u izgradnju nove zgrade TPV-a. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, kao pravni sljednik Ministarstva državne imovine u ožujku 2021. godine dostavilo je očitovanje iz kojeg proizlazi da nije ovlašteno dati mišljenje na navedeno pitanje, već da se o tome treba očitovati Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, no očitovanje DORH-a Grad Varaždin do danas nije dobio.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci