Sveučilište Sjever: Održana 2. Međunarodna konferencija o održivom transportu "SuTra 2024"

vv | 30.9.2024. u 11:09h | Objavljeno u Aktualno

Od 26. do 28. rujna 2024. godine, u predivnom ambijentu Svetog Martina na Muri, održana je 2. Međunarodna konferencija o održivom transportu – SuTra 2024. Organizatori ovog događaja, Odjel za logistiku i održivu mobilnost Sveučilišta Sjever i Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci, okupili su više od 150 domaćih i međunarodnih stručnjaka iz područja prometa, logistike, urbanog planiranja i drugih srodnih disciplina kako bi kroz tri dana intenzivnih rasprava, izlaganja i panel sesija istražili ključne aspekte održive mobilnosti.

20240926_100700.jpg

Svečano otvaranje: Zajednički ciljevi obrazovanja i struke

Svečano otvaranje konferencije obilježili su pozdravni govori prorektora za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta Sjever, izv. prof. dr. sc. Vlade Tropše, i dekanice Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Ane Perić Hadžić. Izv. prof. Tropša, koji je govorio u ime rektora Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Marina Milkovića, naglasio je kako je aktivno sudjelovanje u ovakvim događanjima ključno za Sveučilište Sjever. „Praćenje inovacija i promjena u struci, koje su rezultat ovakvih konferencija, omogućuje nam njihovu implementaciju u nastavnom procesu, čime podižemo kvalitetu obrazovanja naših studenata i razvijamo struku na regionalnoj i međunarodnoj razini,“ istaknuo je prorektor Tropša.

Dekanica Perić Hadžić naglasila je važnost povezivanja struke i obrazovnih institucija s ciljem iznalaženja održivih rješenja koja će doprinijeti razvoju prometa i infrastrukture. U svom govoru naglasila je kako ovakvi događaji ne samo da stvaraju platformu za razmjenu znanja, već i potiču umrežavanje stručnjaka koji zajednički traže inovativna rješenja za suvremene prometne izazove.

Sve prisutne su pozdravili i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji su pružili i veliku podršku u samoj organizaciji ovog događanja.

20240926_100743.jpg

Raznolik program: Rasprave, izlaganja i panel sesije

Nastavljajući uspjeh prvog izdanja konferencije održanog 2022. godine u Opatiji, SuTra 2024 donijela je bogat i raznolik program, koji se sastojao od osam tematskih sesija, četiri panel rasprave te dva pozvana predavanja. Raspravljalo se o suradnji lokalnih vlasti i institucija na poboljšanju sigurnosti prometa i održivom razvoju infrastrukture, o ruralnoj mobilnosti kao podršci ruralnom turizmu, te o utjecaju generativne umjetne inteligencije u prometnim sustavima.

Teme poput održivog prometa, pametnih gradova, pomorskog i kopnenog prijevoza, kao i zračnog, željezničkog i cestovnog prometa, bile su u središtu zanimljivih rasprava tijekom cijele konferencije. Poseban interes izazvao je panel o mogućnostima suradnje između visokoškolskih ustanova kroz program Civitas, koji okuplja edukacijske institucije i stručnjake s ciljem unapređenja znanja i praksi u području održive mobilnosti.

U sklopu konferencije, istaknuti međunarodni stručnjaci Sergio A. Useche i Stephanie E. Trpkov održali su dva pozvana predavanja, a također je održana i promocija knjige „Energetska tranzicija – Vodikova paradigma“, autora Darka Pavlovića i Melite Srpak. U kontekstu europskih politika i globalnih napora za smanjenje emisije stakleničkih plinova, ova knjiga predstavlja vrijedan doprinos razumijevanju potencijala vodikovih tehnologija kao rješenja za budućnost.

20240926_100857.jpg

Globalna perspektiva, lokalna rješenja: Važnost multidisciplinarne suradnje

Jedna od glavnih poruka SuTra 2024 konferencije bila je važnost suradnje različitih struka i sektora kako bi se uspješno razvila i implementirala održiva prometna rješenja. Stručnjaci su se složili kako rješenja u prometnom sektoru moraju biti integrirana s urbanističkim planiranjem, zaštitom okoliša i socijalnim razvojem zajednica. Samo kroz zajednički rad, razmjenu iskustava i kontinuirano istraživanje moguće je kreirati strategije koje će zadovoljiti potrebe današnjice, ali i osigurati održiv razvoj za buduće generacije.

SuTra konferencija već je postala prepoznatljiva platforma za raspravu o prometnim pitanjima i razmjenu ideja među stručnjacima. Sveučilište Sjever i Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci ovom konferencijom nastavljaju svoju predanost razvoju struke te jačanju suradnje između akademske zajednice, gospodarstva i javnih institucija.

Nadodajmo kako su Konferenciji nazočili i prorektori Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet te prof. dr. sc. Goran Kozina, prodekani Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. David Brčić, izv. prof. Srđan Žuškin i prof. Edvard Tijan, kao i pročelnici odjela i odsjeka Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Krešimir Buntak, izv. prof. dr. sc. Predrag Brlek, prof. dr. sc. Dinko Primorac i izv. prof. dr. sc. Tomislav Veliki.

20240926_120810.jpg

IMG-20240926-WA0009.jpg

IMG-20240926-WA0007.jpg

IMG-20240926-WA0005.jpg

IMG-20240926-WA0000.jpg