SVEČANA SJEDNICA Bosilj: Političari moraju biti vođeni interesima zajednice; Plenković: Radimo za Vaš boljitak!

MGA | 6.12.2023. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno

U HNK Varaždin večeras je održana Svečana sjednica varaždinskog Gradskog vijeća. Sjednici je nazočio premijer RH Andrej Plenković, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ministar gospodarstva Davor Filipović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora, Damir Habijan, Siniša Jenkač, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, državni tajnik Zdravko Jakop, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, hrvatski konzul u Švicarskoj Slobodan Mikac, predsjednik varaždinske Županijske skupštine Josip Križanić, gradski vijećnici, gradonačelnici, načelnici, predstavnici nacionalni manjina i udruga u gradu te brojni drugi uzvanici. 

Grad po mjeri mladih

Dan Grada i blagdan svetog Nikole svima je prvi čestitao predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća Lovro Lukavečki kazavši kako se nakon izvanrednih izbora politička situacija u Varaždinu znatno relaksirala te da se Gradsko vijeće pomladilo tj. da je dobilo nove, mlade vijećnike. Također je podsjetio na projekte koji su pokrenuti u Gradu Varaždinu, a koji su okrenuti mladima kao što je participativni proračun za djecu i mlade te na projekte koji su prvo pokrenuti u Varaždinu, a potom su uvedeni i na nacionalnom nivou poput besplatne školske prehrane ili besplatnih higijenskih uložaka. 

- Jedini smo grad u Hrvatskoj koji je bio domaćin najvećeg europskog događaja za mlade na kojem su sudjelovali mladi iz cijele EU. Po mnogo čemu Varaždin je postao svijetli primjer koji slijede mnogi drugi u Hrvatskoj, i to ne samo po projektima i inicijativama za mlade - napomenuo je Lukavečki spomenuvši i riješavanje stambenog pitanja u gradu te je za kraj poručio: "Budimo svoji, posebni i drugačiji i ponosni na sve što Varaždin jest i zajedno radimo da Varaždin bude najbolji hrvatski grad za rad i život."

Nakon njega svima se obratio gradonačelnik Neven Bosilj ističući dugu povijest grada Varaždina i svih generacija koji su ga gradili i razvijali. 

- Skoro osam i pol stoljeća proteklo je od prvog spomena imena Varaždina i s posebnim emocijama prisjećamo se svih generacija koje su razvijale specifičnu kulturu i duh našega grada. Želimo našim građanima stvoriti jedinstvene uvjete za dobar i kvalitetan život po čemu smo već prepoznati - rekao je gradonačelnik spomenuvši i obljetnice po kojima će pamtiti ovu godinu. 

- Obnovili smo najstariju vijećnicu u Hrvatskoj i to na njezinu 500.-tu obljetnicu i zahvaljujem se svima koji su bili uključeni u ovaj projekt. Obilježili smo i 150. obljetnicu HNK Varaždin te 25.-tu godišnjicu Špancirfesta, a tu su i naš barok i glazbena tradicija kao dio identiteta. Odnedavno je naš grad ucrtan i na karti UNESCO-a jer smo jedini hrvatski grad s laskavom titulom UNESCO-ovog kreativnog grada i UNESCO-ov grad glazbe. 

Interes zajednice iznad stranačkog i pojedinačnog interesa

Više od brojnih nagrada i priznanja, važan je osjećaj koji imaju naši građani koji žele ovdje živjeti. Za to je potreban i odgovoran odnos prema javnom novcu i javnom interesu. Interesi našeg grada su uvijek iznad bilo kojeg pojedinačnog ili stranačkog interesa i neću se umoriti od isticanja takvog stajališta. Upravo su ta odgovornost i rad doveli do konačnog rješenja jedne naše ružne priče koje predstavlja istinsku ekološku ugrozu te onemogućuje daljnji gospodarski razvoj grada. Živim za dan kad će umjesto bala, na tome mjestu niknuti novi proizvodni pogoni koji znače i nova radna mjesta - rekao je Bosilj i zahvali se svima koji su pomogli da se konačno riješi problem bala, od građana koji su 18 godina "trpili sve političke smicalice oko bala" do tima koji je doveo do rješenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te hrvatske Vlade "koja je prepoznala težinu problema" i odlučila financirati cjelokupni iznos sanacije odlagališta. Zahvalio se i svima onima koji su ih opstruirali u tome jer su zbog njih, kako kaže, bili temeljitiji, oprezniji, ali i ustrajniji. 

- Političari moraju biti vođeni interesima zajednice, inače oni služe sami sebi i uskom krugu ljudi oko sebe te su otuđeni od građana - poručio je za kraj.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je u svom obraćanju da ove optimistične atmosfere ne bi bilo da Vlada RH nije odlučila konačno riješiti problem bala.

- Inače tko zna što bi bilo da se Vlada nije odlučila na taj korak. U politici, kao i u sportu, sve je mjerljivo. Primjerice, u nogometu je izbornik taj koji svojim odlukama definira rezultat. Varaždinci već 18 godina igraju utakmicu problema bala ali je samo jedan izbornik rekao da to treba riješiti i umjesto 40, dati 100 posto sredstava za riješavanje bala i evo pozdravljam tog našeg izbornika - rekao je župan ukazujući na premijera Plenkovića te podsječajući i na druge projekte u Varaždinskoj županiji ostvarenih ili započetih ove godine.  

Mudrim upravljanjem do većih plaća

Na kraju se obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ističući kako je ovo njegov drugi dolazak u Varaždin u posljednjih deset dana. Podsjetio je na projekte u obrazovanju poput srednje medicinske škole i Centra izvrsnosti, kao i na Centar civilne zaštite, a zatim se dotaknuo i problema bala. Naglasio je da su mu na nužnost rješavanja tog problema u gotovo svakom razgovoru upućivali i Damir Habijan te Predrag Štromar. 

- I kad smo zajedno sjeli sva resorna ministarstva i čelni čovjek Fonda, tražili smo učinkovito i brzo rješenje te smo došli do opcije prema kojoj će država preuzeti u potpunosti trošak odvoza otpada iz Brezja. Nećemo mučiti Grad da se zadužuje, riješit ćemo to sredstvima Fonda i poslati poruku Varaždincima i susjednim općinama da radimo za sjever Hrvatske, da radimo za Vaš boljitak. I da konačno eliminiramo taj otpad iz vizure ovog prekrasnog grada. To je bila naša dužnost i naš doprinos - rekao je Plenković. Također se dotaknuo i porezne reforme prema kojoj se od sljedeće godine ukida prirez. Nadovezao se na brojne izjave prema kojima je to "potez perfidne Vlade koja time želi štetiti gradovima u kojima ne vlada HDZ".

- U apsolutnom iznosu svi imaju više novaca uslijed inflacije. I stoga Vas potičem da dobro pogledate svoje financije i da mudrim upravljanjem vidite možete li iskoristiti zakonski okvir kako bi rasle plaće i u Varaždinu, kao u nekim drugim gradovima, ako ne ove, onda druge godine - poručio je Plenković. 

Dodjeljena i javna priznanja Grada Varaždina

Nagradu Grada Varaždina za životno djelo ove su godine dobili varaždinski književnik Denis Peričić te Ivan Vujec, za promicanje prava osoba s invaliditetom. Plaketu Grada Varaždina dobili su OPG Pocedulić, TZ Grada Varaždina, Športsko-ribolovni klub Varaždin, Udruga za klasični balet Vindija i Metalska industrija Varaždin. Medalju Grada Varaždina dobili su Branko Spevec, posthumno, za doprinos kulturnom životu Varaždina, glumica Hana Hegedušić i obrtnik Marijan Sertić.