Sve zimske službe spremne za održavanje cesta, od 15. studenog obveza zimskih guma

| 8.11.2021. u 11:49h | Objavljeno u Aktualno

- Na području Varaždinske županije imamo 45 kilometara autocesta o kojima brinu Hrvatske autoceste, 216 kilometara brzih cesta o kojima brigu vode Državne ceste, imamo također 442 kilometara županijskih cesta i 508 kilometara lokalnih cesta. Znači ukupno 950 kilometara cesta o kojima brigu vode Županijska uprava za ceste. To vam je udaljenost otprilike od Varaždina do Rima. Naravno, uz to još postoje nerazvrstane ceste o kojima brinu općine i gradovi. Da bi sigurnost bila na što većoj razini moramo voditi brigu o održavanju cesta, a isto tako sami vozači o svojim vozilima. Pozvali smo ovu konferenciju da sve sudionike u prometu upoznamo s predstojećim radom zimske službe, da što spremnije dočekamo zimske uvjete - objasnio je Anđelko Stričak na otvaranju današnje konferencije vezano za rad zimske službe na području Varaždinske županije.

-  ŽUC u ovom trenutku upravlja s 950 kilometara cesta. Osigurano je 4000 tona soli i posipala. Izvođač radova na redovnom održavanju  pa tako i u zimskoj je PZC Varaždina te imaju 30 ekipa spremno za najveće nalete snijega. Naša napomena je da na vrijeme stavite zimsku opremu, a mi ćemo sa svoje strane napraviti sve da ceste budu što prije osposobljene za promet. Zimski period donosi svoje probleme, nevezano za stanje na samim cestama, zato pozivamo na oprez svih u prometu - rekao je Tomislav Osonjački, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

- Svi pripremni radovi su već odrađeni. Osigurane su dostatne količine kamenih posipala i soli. Spremni smo za održavanje prometnica u zimskom periodu. Više bi naglasio radove aglomeracije koje se izvode na državnim cestama D2 i D35. Svi radovi stavljanja prvog sloja asfalta biti odrađeni do 17. studenog, tako da će se nesmetano moći odvijati promet. Od 17. studenog pa do 15. ožujka radovi na kolniku na aglomeraciji se neće izvoditi - rekao je Davor Bobičanec, voditelj Hrvatskih cesta Varaždin.

- Pripremili smo se za ovu nastupajuću zimu. Kao i svake godine smo osigurali dovoljan broj kapaciteta i ljudske snage. Ove godine je to i nešto više s obzirom na Covid situaciju. Silosi i nadstrešnice su nam pune. Ugovorene su su sve dostatne količine soli. Obavljamo i poslove prije nastupanja zimskih uvjeta što znači postavljanje signalog kolja, mreža, a naročito postavljanje znakova koje upozoravaju sve učesnike u prometu na nagle promjene stanja kolnika pa ovom prilikom apeliram sve učesnike da se pridržavaju tih znakova. Također bi zamolio da se svi učesnici svoja vozila opreme svoja vozila adekvatnom zimskom opremom sada, a ne kada počne padati snijeg - objasnio je Mario Vdović, član uprave PZC Varaždin.

- Znači, od 15. studenog je vrijeme kada službeno počnu važiti zimski uvjeti na cestama, odnosno kada je na zimskim dijelovima cesta obavezna zimska oprema. To vrijedi na čitavoj dionici D2, od granice sa Slovenijom do Hrašćice, jugozapadna obilaznica Varaždin, od Turčina spojna cesta do autocesta, čitava dionica autoceste. Od prošle godine su proširene zimske dionice ceste i na državnu cestu od Međimurske ulice preko istočne obilaznice preko Novog Marofa pa sve do Mirkovca do granice sa Zagrebačkom županijom. Svi su na tim cestama dužni imati zimsku opremu. U zimsku opremu spada sve četiri zimske gume na osobnim vozilima oznaka M + S. Izuzetno je bitno da kada temperature padne ispod sedam stupnjeva jer je dokazano da je s tim gumama prijanje na asfalte puno bolje i da je zaustavni put puno kraći s obzirom na ljetne gume - rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske.

- Dobili smo informacije da su svi spremni za nadolazeću zimu. Ono što nam je bitno da se uzmu u obzir novi uvjeti prometovanja, posebno pješaci i biciklisti pa treba u naseljenim mjestima prilagoditi i uvjete vožnje, a jednako tako pripremiti sigurnost na cestama. Osim pješaka i biciklista, treba obratiti pozornost na osvijetljenje pješačkih prijelaza u uvjetima magle na što smo posebno skrenuli pažnju. Pozivam sve sudionike, u ime Savjeta, da pokušaju doprinijeti što sigurnijem prometovanju sa što manje nezgoda - rekao je Zvonimir Sabati, Savjeta za sigurnost prometa u Varaždinskoj županiji.