Sustav hitne medicinske pomoći funkcionira dobro, no mogao bi bolje Foto: Ilustracija/Arhiva Varaždinske vijesti

Sustav hitne medicinske pomoći funkcionira dobro, no mogao bi bolje

| 20.8.2018. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

Kako je Hitna medicinska pomoć organizirana na području Varaždinske županije, pitali smo ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Mladena Smoljanca, a nakon što je u Zaprešiću pozlilo 22-godišnjem mladiću Matteu Ružiću, kojem je u pomoć prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, a potom 27 minuta kasnije i tim s liječnikom.

To je potaknulo raspravu o organizaciji hitne medicinske pomoći, odnosno mogu li timovi hitne pomoći biti samo s medicinskim tehničarima i sestrama, tj. bez liječnika, ali još više bio je povod za prozivanja ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je otklonio vlastitu odgovornost, tvrdeći da je nije bilo propusta prilikom postupanja Hitne medicinske pomoći, a što je utvrdio i zdravstveno-inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva.

- Kod nas sustav na terenu funkcionira relativno dobro i, na sreću, nije se u našoj županiji dogodio slučaj sličan onome u Zaprešiću. Međutim, to ne znači da takav scenarij nije i kod nas moguć. Nažalost, ne može svatko od nas imati kraj sebe hitnu pomoć i toga moramo biti svjesni - napominje Smoljanec

Smoljanec pojašnjava kako se odluke o organizaciji hitne pomoći ne donose na lokalnim, županijskim razinama.

- Organizaciju timova Hitne medicinske pomoći radi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim zavodom hitne medicine. Nitko od županija, gradova ili ravnatelja županijskih zavoda ne može samovoljno ili samoinicijativno mijenjati taj sustav. Mi samo primjenjujemo ono što je odlučeno na razini države - pojašnjava Smoljanec.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...