Sunu Guojianu predstavljen projekt golf terena u Toplicama

| 27.2.2016. u 13:04h | Objavljeno u Aktualno

U organizaciji Grada Varaždinskih Toplica u jučer je održan radni sastanak na kojem je Sunu Guojianu, predstavniku China Camc engineering kompanije te predstavnicima iz Švedske, Steffanu Erixonu, Rosmary Jurašković Erixon, Goranu Skroogu i Samiru Žeri, koji su i posredovali u prvim kontaktima između kineske kompanije te Grada Varaždinskih Toplica, predstavljen projekt izgradnje turističkih i sportskih sadržaja te golf terena u Varaždinskim Toplicama.

Predstavljajući projekt, Nikša Božić iz tvrtke APE-a naglasio je usklađenost projekta s planovima Grada koji predviđaju razvijanje turističkih i sportskih sadržaja. Samo područje, predviđeno za realizaciju projekta, podijeljeno je na dio za turističke te sportske i rekreacijske sadržaje i veći dio za golf terene. Riječ je o južnom dijelu grada i području kojeg na dvije polovice dijeli rijeka Bednja.

Najvažniji segment projekta je svakako razvijanje golf terena. Riječ je o golf terenu s 18 rupa, ali i dijelom koji bi poslužilo za golfere početnike. Povezanost područja s jedne i druge strane Bednje riješila bi se izgradnjom tri mosta. Projekt predviđa izgradnju mini hotela te vila. Sjeverozapadni dio područja predviđen je za turističke sadržaje u sklopu kojih bi se izgradio hotel, wellnes, park, manje vile, bazenski kompleks, casino, klubovi te prostor za trgovačke sadržaje – pojasnio je Božić.

Dio namijenjen za sportske i rekreacijske sadržaje nudio bi sportske terene za odbojku, nogomet, staze za vožnju biciklom, trčanje pa sve do aqua parka te niza sadržaja za djecu. Središnji dio uz rijeku Bednju predviđen je za povećanje smještajnih kapaciteta, odnosno gradnju kuća i vila.

Dražen Slamar, direktor tvrtke D. S. Golf, predstavnicima Švedske i Kine pobliže je predstavio troškove potrebne za realizaciju projekta. Što se tiče dijela koji predviđa turističke sadržaje radi se o iznosu od 22 milijuna eura, a povrat uloženih sredstava planiran je u roku od 11 godina. Izgradnja sportskih i rekreacijskih sadržaja koštala bi oko 12,5 milijuna eura. Dio predviđen za gradnju smještajnih kapaciteta predviđa troškove od 10,5 milijuna eura, a radi se o izgradnji pedesetak kuća i vila. Rok povratka uloženih sredstava je dvije do tri godine. Na kraju, za izgradnju golf terena potrebno je otprilike 18,4 milijuna eura. Povrat investicije predviđen je za 11 godina.

Konzultant Rudolf Radiković na primjeru gradnje Toplica Sveti Martin gostima je pojasnio na koji je način on realizirao taj projekt i što mogu očekivati ukoliko se odluče na investiranje u Varaždinske Toplice. Potvrdio je da se radi o jako dobrom projektu koji zasigurno sa sobom nosi zaradu. Savjetovao je potencijalnim investitorima da, ukoliko se odluče krenuti u ovu investiciju, usko surađuju s Gradom Varaždinskim Toplicama kao partnerom.

Gradonačelnica Goranka Štefanić, zadovoljna održanom prezentacijom, ali i načinom na koji su reagirali potencijalni investitori, naglasila je da se radi o jednom od koraka do krajnje realizacije projekta.

Grad Varaždinske Toplice puno vremena i truda ulaže u stvaranje pozitivne ulagačke klime. Ovaj sastanak, kao i sve ostale aktivnosti ovih dana, dio su te strategije na privlačenju investitora te predstavljanju potencijala koje nudi naš grad. Cilj je u konačnici pozicionirati Grad Varaždinske Toplice kao vodeći turistički centar u regiji i centar zdravstvenog turizma. Put je dug i zahtjevan, ali sigurni smo da smo na pravom putu – zaključila je na kraju sastanka gradonačelnica Štefanić.

Posjet gostiju iz Kine i Švedske nastavlja se danas sastankom s gospodarstvenicima iz Varaždinskih Toplica.