Sunčana Glavak: "Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura" Foto: Ilustracija

Sunčana Glavak: "Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura"

VV | 4.7.2022. u 21:18h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je na raspravi o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. Istaknula je da Hrvatska smatra ulazak u eurozonu i Schengenski prostor strateškim ciljevima kojima će se dublje integrirati u Europsku uniju.

- Ponosna sam što mogu u ovome Parlamentu reći kako se u izvješću podržava uvođenje eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. te konstatira da Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura kao rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora hrvatske Vlade i hrvatskog naroda. Primili smo i prijedlog Vijeća da se granične kontrole ukinu s početkom sljedeće godine. Ovo su iznimna postignuća u vremenima gospodarske i sigurnosne krize, ali i priznanje koje će obilježiti deset godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji - poručila je.

Dodala je da je ulazak u europodručje, uz najavljeno pristupanje Schengenu, dodatna potvrda sposobnosti, ambicija i predanosti Hrvatske integracijskim procesima Europske unije.Da bi se država pridružila europodručju, Europski parlament mora dati svoje mišljenje o preporuci Komisije koje se zatim prosljeđuje državama članicama na donošenje konačne odluke. Zastupnica Glavak stoga je pozvala europarlamentarce da podrže Hrvatsku u namjeri da postane 20. članica europodručja.

-Pozivam vas da bezrezervno podržite hrvatski ulazak u eurozonu - zaključila je Glavak.

Označeno u