Sunčana Glavak čestitala Dan žena: Snaga žene je u njezinoj posvećenosti, upornosti i suosjećajnosti

Varaždinske vijesti | 7.3.2023. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

“Ženska perspektiva obogaćuje politički i poslovni svijet, nudi rješenja, otvara obzore. Zato inzistiram na osvješćivanju položaja žena i društvu te političkim rješenjima koja će povećati ravnopravnost između žena i muškaraca”, poručuje zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak povodom Međunarodnog dana žena.

Dug je put do ostvarenja potpune ravnopravnosti između žena i muškaraca. Tako će, prema izvješću UN-a iz 2022. godine, uz trenutnu stopu napretka trebati do 286 godina da se zatvore praznine u pravnoj zaštiti žena, do 140 godina da se postigne ravnopravna zastupljenost žena na takozvanim pozicijama moći u politici i gospodarstvu te najmanje 40 godina da se postigne jednaka zastupljenost žena i muškaraca u nacionalnim parlamentima.

Povećanje ravnopravnosti žena u poslovnom svijetu snažno se pozitivno odražava na gospodarske pokazatelje.
“Kada bi se ženama pružile jednake prilike, BDP po stanovniku u Europskoj uniji mogao bi se povećati do 3,15 bilijuna eura do 2050. godine, pokazuju podaci Europskog instituta za ravnopravnost. Stoga je iznimno važno smanjiti jaz u plaćama između muškaraca i žena koji na razini EU-a iznosi 13 posto, dok je Hrvatska ipak u povoljnijem položaju – jaz u plaćama je 11 posto”, navodi eurozastupnica Glavak.

Međutim, položaj žena unaprijeđen je u odnosu na prethodna razdoblja što pokazuju brojni primjeri u europskoj i nacionalnoj politici.

“Veliku ustrajnost po pitanju postizanja ravnopravnosti već je mnogo puta pokazao i premijer Andrej Plenković podržavši upravo žene za vodeće pozicije, a prošle smo godine za predsjednicu Europskog parlamenta izabrali Robertu Metsolu, treću ženu u povijesti na čelu te institucije”, podsjeća eurozastupnica Glavak.

Europski je parlament u studenom prošle godine usvojio direktivu o ženama u odborima koja obvezuje velika trgovačka društva da poduzmu mjere kako bi se do 2026. godine povećao udio žena na njihovu čelu, i to najmanje 40 posto.

“Stvari želimo mijenjati nabolje, a cilj je da ova direktiva, uz Direktivu o jednakim plaćama i Direktivu o ravnoteži između poslovnog i privatnog života, bude temelj buduće jednakosti žena i muškaraca u Europskoj uniji te primjer drugim državama svijeta, no taj proces će trajati. Direktivom o ženama u upravnim odborima želimo osigurati primjenu načela jednakih mogućnosti”, ističe eurozastupnica Sunčana Glavak.