Štromar: Već se intenzivno radi na utvrđivanje statike zgrada, pomoći će se i kod smještaja

vv | 22.3.2020. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Kao i brojne stanovnike Zagreba te sjeverozapada Hrvatske, jutrošnji je potres zatekao i Predraga Štromara, potpredsjednika Vlade RH te ministra graditeljstva i prostornog uređenja. Kako nam veli, nije bilo nimalo ugodno osjetiti snažno podrhtavanje te je zajedno s ukućanima izašao iz doma što je brže bilo moguće. No, svega sat dva nakon toga, kada je došlo više informacija o šteti, uključio se u razmatranje novonastale situacije, koje dodatno usložnjava prijeteće širenje zaraze SARS-Cov-2, odnosno restriktivne mjere koje su zbog tog novog virusa na snazi.

-Najveće štete, prema informacijama s kojima trenutno raspolaže naše ministarstvo, nastale su na zgradama u centru Zagreba, budući da su davno građene. Već se intenzivno radi na utvrđivanje statike zgrada, kako bi se što prije utvrdilo koje su pogodne za život, a koje nisu, veli nam Štromar.

Utvrđivanje statike oštećenih zgrada odvija se prema prioritetima.

-Najprije se krenulo u bolnice, a onda redom dalje. Zbog toga su angažirani dodatni stručnjaci, i to iz Fakulteta građevinarstva, a Komore inženjera građevine dala je na raspolaganje svoje članove. Svi oni će utvrđivati stanje idućih sati, tako da će već danas biti pregledani objekti, prvenstveno zgrade, a vjerujem i kuće, veli Štromar.

Na pitanje razmišlja li se o posebnoj pomoći kod težih oštećenja, čije rušenje ili sanaciju je teško provesti u okolnostima kada su i trgovine građevinskim materijalnom zatvorene, odgovorio nam je da je za takav odgovor prerano.

-Sad nije vrijeme za razgovor o tome. Sad je vrijeme ljudima pomoći kod smještaja i da ne budu vani kako ne bi širili koronavirus. Sigurnost i zdravlje ljudi je na prvom mjestu. Ljude treba zbrinuti na epidemiološki siguran način, ukazao nam je Štromar, dodajući da će nakon toga doći na red ostala pitanja.

Označeno u