Stričak: "Vjerujem da će iduće razdoblje obilježiti zajedništvo i suradnja" Foto: Krešimir Đurić

Stričak: "Vjerujem da će iduće razdoblje obilježiti zajedništvo i suradnja"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.9.2021. u 21:12h | Objavljeno u Aktualno

- Naša misija u ovom mandatu je očuvati prirodno i kulturno blago Varaždinske županije, a u isto vrijeme, svima koji ovdje žive, rade i djeluju omogućiti iskorak. Često ističem da je sve na svijetu mjerljivo, pa i rad u politici. Siguran sam da ćete našim dobrim rezultatima svjedočiti upravo kroz projekte - istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak na svečanoj sjednici Županijske skupštine, koja je održana u atriju Županijske palače.

Na svečanoj sjednici bio je premijer Andrej Plenković s ministrima, ali i brojni drugi uvaženi gosti među kojima je bio i varaždinski biskup mons. Bože Radoš, saborski zastupnici, župani susjednih županija, bivši varaždinski župani Zvonimir Sabati, Predrag Štromar i Radimir Čačić te brojni drugi uzvanici.

>> VIDEO, FOTO Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Varaždinske županije

>> FOTO Nagrada za životno djelo posthumno dodijeljena Branku Kežmanu, velikom promotoru Varaždinske županije

DSC_6047.JPG

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se na projekte koji su pred Varaždinskom županijom, a jedan od njih je izgradnja brzih cesta.

- Započet ćemo s izgradnjom zagorske i podravske magistrale te varaždinske obilaznice, a u području zdravstva dovršit ćemo dnevnu bolnicu, hitni bolnički prijem i Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, izgraditi centralni operacijski blok i novu zgradu Zavoda za javno zdravstvo. U području visokog obrazovanja uspostavit ćemo sustav izvrsnosti od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola pa sve do strukovnih centara izvrsnosti, a započet ćemo i s organizacijom cjelodnevne nastave u osnovnim školama, u sklopu čega ćemo dograditi postojeće škole i školsko-sportske dvorane. Punu podršku imaju projekti u visokom obrazovanju, prije svega izgradnja kampusa FOI-ja, kao i STEM centra Sveučilišta Sjever - rekao je varaždinski župan i najavio industrijsku tranziciju gospodarstva sjevera Hrvatske.

- Utvrdili smo pet prioritetnih sektora kako bismo mogli provesti transformaciju gospodarstva uz pomoć sredstava EU. Izgradit ćemo sedam aglomeracija, unaprijediti zaštitu regionalnog parka Mura – Drava i zaštititi Ivanšćicu kao park prirode. Izgradit ćemo Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje te ulagati u opremanje svih njezinih sastavnica. Poticat ćemo rad svih udruga građana, uz prihvaćanje i uvažavanje bogatstva i različitosti. To je taj iskorak koji trebaju osjetiti naši građani. Vjerujem da će iduće razdoblje obilježiti zajedništvo, suradnja i uključivost. Pojedinačno smo jedna kap, ali zajedno smo rijeka. Stoga intenzivno surađujem sa susjednim županima, sa svim načelnicima, saborskim i EU zastupnicima, gospodarstvenicima, nacionalnim manjinama, predstavnicima udruga i civilnog društva i mnogim drugima. Na našem zajedničkom putu i dalje očekujem snažnu podršku Vlade i resornih ministarstava, agencija i državnih poduzeća. Siguran sam da ću odlično nastaviti surađivati s ministrima i državnim tajnicima i samim premijerom. Današnja njegova prisutnost ovdje ide u prilog tome. Samo tako Varaždinska županija može postati mjesto u kojem se osjećaju svi ugodno i sigurno - rekao je Stričak.

Predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić istaknuo je kako se veseli daljnjem radu, ali i harmonizaciji različitih stavova i mišljenja, a sve u cilju donošenja najboljih rješenja za Varaždinsku županiju. 

DSC_6016.JPG

- Od našeg župana očekujemo stalne prijedloge, inicijative i rješenja s ciljem podizanja već sada izvrsne kvalitete života na ovim područjima. Upravno nas geografske različitosti, kakve nemaju druge županije čine posebnima. Kulturni, povijesni, geografski, i geopolitički položaj daje nam priliku, ali i obvezu za još jačim angažmanom u smjeru razvoja ove županije. Vlada je dosad uložila milijarde kuna, a glavni razlog svih tih ulaganja mora biti dobrobit žitelja Varaždinske županije. Sve svoje znanje i resurse moramo usmjeriti u demografiju u povećanje prirodnog prirasta. Naša je županija bila i ostala pokretač razvoja gospodarstva ove zemlje, a ova županijska vlast u Vladi vidi stabilnog partnera, a premijera kao našeg istinskog prijatelja - istaknuo je Križanić.

Premijer Plenković čestitao je Varaždinskoj županiji na svemu što je dosad ostvareno, a najavio je i daljnja ulaganja.

DSC_6070.JPG

- Želim čestitati svima koji sustavno rade na potpisivanju razvojnoga sporazuma za sjever Hrvatske, kojeg smo prošle godine čvrsto definirali u programu Vlade, koji će vrijediti više od 15 milijardi kuna,, a koji je inspiriran  izvrsnim rezultatima projekta Slavonija, Baranja i Srijema i koji će omogućiti učinkovitu provedbu projekata koji su važni s nacionalne razine, ali i sa razine županija. Pomoći ćemo u prometnoj, cestovnoj, željezničkoj i zdravstvenoj infrastrukturi, posebno s projektom Spinalnog centra, centralnog bloka i objedinjenog hitnog prijema što će omogućiti podizanje kvalitete zdravstvenih usluga u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Nastavit ćemo s potporom vodno-komunalnim projektima, poput aglomeracija koje su u tijeku, što daje novu dimenziju kvalitete života. Podržavat ćemo projekte koje ste započeli u području kulture i umjetnosti, a s obzirom da je Varaždin sveučilišni grad, koji pulsira mladim ljduima, radit ćemo na tome da Sveučilište Sjever i FOI budu referentni i prepoznatljivi - rekao je Plenković. 

Ustvrdio je kako mu je drago što se vojska vratila u Varaždin. 

- Mnogo je ljudi, branitelja iz Varaždinske županije doprinjelo našoj slobodi i zato je to dobro i korisno. Odluka o vraćanju vojske u Varaždin imala je strateški značaj - ustvrdio je Plenković te poručio kako je zadaća Vlade, Sabora, županija, gradova i općina iskoristiti ovo vrijeme za snažan gospodarski razvoj.

- U tom pogledu očekujem partnerstvo, suradnju i dijalog, Vlada će biti tu, kao što je bila i dosad, uz Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske - rekao je Plenković.

Čestitke Varaždinskoj županiji uputio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan, ali i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

DSC_6059.JPG

- Ovakve prigode prilika su da se prisjetimo svih koji su pridonijeli tome da danas živimo u županiji s najvećom stopom zaposlenosti, najboljim rezultatima u kontinentalnom turizmu, gradu i županiji u kojem djeluju čak tri sveučilišta. Ponosimo se našim sportašima i svakim postignutim uspjehom. Ljudi hrvatskog sjevera svojim radom i djelovanjem pridonose razvoju naše domovine, u znanstvenom, kulturnom i gospodarskom smislu. Ovaj datum neka nam svima označi novo vrijeme kojem ćemo napokon zatomiti osjećaj samozatajnosti. Zajedno gledajmo u budućnost noseći u sebi sliku naše prošlosti, čuvajmo svoja dostignuća i budimo otvoreni jedni za druge i izazove pred nama. Odlučnost, zajedništvo, vjera u sebe i pobjednički duh neka nam budu putokaz za sve što je pred nama. Cilj je samo jedan: učiniti grad i županiju mjerom i obrascem izvan naših granica - istaknuo je Bosilj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci