Stričak: "Vjerujem da će iduće razdoblje obilježiti zajedništvo i suradnja" Foto: Krešimir Đurić

Stričak: "Vjerujem da će iduće razdoblje obilježiti zajedništvo i suradnja"

IHR/Varaždinske vijesti | 8.9.2021. u 21:12h | Objavljeno u Aktualno

- Naša misija u ovom mandatu je očuvati prirodno i kulturno blago Varaždinske županije, a u isto vrijeme, svima koji ovdje žive, rade i djeluju omogućiti iskorak. Često ističem da je sve na svijetu mjerljivo, pa i rad u politici. Siguran sam da ćete našim dobrim rezultatima svjedočiti upravo kroz projekte - istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak na svečanoj sjednici Županijske skupštine, koja je održana u atriju Županijske palače.

Na svečanoj sjednici bio je premijer Andrej Plenković s ministrima, ali i brojni drugi uvaženi gosti među kojima je bio i varaždinski biskup mons. Bože Radoš, saborski zastupnici, župani susjednih županija, bivši varaždinski župani Zvonimir Sabati, Predrag Štromar i Radimir Čačić te brojni drugi uzvanici.

>> VIDEO, FOTO Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Varaždinske županije

>> FOTO Nagrada za životno djelo posthumno dodijeljena Branku Kežmanu, velikom promotoru Varaždinske županije

DSC_6047.JPG

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se na projekte koji su pred Varaždinskom županijom, a jedan od njih je izgradnja brzih cesta.

- Započet ćemo s izgradnjom zagorske i podravske magistrale te varaždinske obilaznice, a u području zdravstva dovršit ćemo dnevnu bolnicu, hitni bolnički prijem i Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, izgraditi centralni operacijski blok i novu zgradu Zavoda za javno zdravstvo. U području visokog obrazovanja uspostavit ćemo sustav izvrsnosti od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola pa sve do strukovnih centara izvrsnosti, a započet ćemo i s organizacijom cjelodnevne nastave u osnovnim školama, u sklopu čega ćemo dograditi postojeće škole i školsko-sportske dvorane. Punu podršku imaju projekti u visokom obrazovanju, prije svega izgradnja kampusa FOI-ja, kao i STEM centra Sveučilišta Sjever - rekao je varaždinski župan i najavio industrijsku tranziciju gospodarstva sjevera Hrvatske.

- Utvrdili smo pet prioritetnih sektora kako bismo mogli provesti transformaciju gospodarstva uz pomoć sredstava EU. Izgradit ćemo sedam aglomeracija, unaprijediti zaštitu regionalnog parka Mura – Drava i zaštititi Ivanšćicu kao park prirode. Izgradit ćemo Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje te ulagati u opremanje svih njezinih sastavnica. Poticat ćemo rad svih udruga građana, uz prihvaćanje i uvažavanje bogatstva i različitosti. To je taj iskorak koji trebaju osjetiti naši građani. Vjerujem da će iduće razdoblje obilježiti zajedništvo, suradnja i uključivost. Pojedinačno smo jedna kap, ali zajedno smo rijeka. Stoga intenzivno surađujem sa susjednim županima, sa svim načelnicima, saborskim i EU zastupnicima, gospodarstvenicima, nacionalnim manjinama, predstavnicima udruga i civilnog društva i mnogim drugima. Na našem zajedničkom putu i dalje očekujem snažnu podršku Vlade i resornih ministarstava, agencija i državnih poduzeća. Siguran sam da ću odlično nastaviti surađivati s ministrima i državnim tajnicima i samim premijerom. Današnja njegova prisutnost ovdje ide u prilog tome. Samo tako Varaždinska županija može postati mjesto u kojem se osjećaju svi ugodno i sigurno - rekao je Stričak.

Predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić istaknuo je kako se veseli daljnjem radu, ali i harmonizaciji različitih stavova i mišljenja, a sve u cilju donošenja najboljih rješenja za Varaždinsku županiju. 

DSC_6016.JPG

- Od našeg župana očekujemo stalne prijedloge, inicijative i rješenja s ciljem podizanja već sada izvrsne kvalitete života na ovim područjima. Upravno nas geografske različitosti, kakve nemaju druge županije čine posebnima. Kulturni, povijesni, geografski, i geopolitički položaj daje nam priliku, ali i obvezu za još jačim angažmanom u smjeru razvoja ove županije. Vlada je dosad uložila milijarde kuna, a glavni razlog svih tih ulaganja mora biti dobrobit žitelja Varaždinske županije. Sve svoje znanje i resurse moramo usmjeriti u demografiju u povećanje prirodnog prirasta. Naša je županija bila i ostala pokretač razvoja gospodarstva ove zemlje, a ova županijska vlast u Vladi vidi stabilnog partnera, a premijera kao našeg istinskog prijatelja - istaknuo je Križanić.

Premijer Plenković čestitao je Varaždinskoj županiji na svemu što je dosad ostvareno, a najavio je i daljnja ulaganja.

DSC_6070.JPG

- Želim čestitati svima koji sustavno rade na potpisivanju razvojnoga sporazuma za sjever Hrvatske, kojeg smo prošle godine čvrsto definirali u programu Vlade, koji će vrijediti više od 15 milijardi kuna,, a koji je inspiriran  izvrsnim rezultatima projekta Slavonija, Baranja i Srijema i koji će omogućiti učinkovitu provedbu projekata koji su važni s nacionalne razine, ali i sa razine županija. Pomoći ćemo u prometnoj, cestovnoj, željezničkoj i zdravstvenoj infrastrukturi, posebno s projektom Spinalnog centra, centralnog bloka i objedinjenog hitnog prijema što će omogućiti podizanje kvalitete zdravstvenih usluga u Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Nastavit ćemo s potporom vodno-komunalnim projektima, poput aglomeracija koje su u tijeku, što daje novu dimenziju kvalitete života. Podržavat ćemo projekte koje ste započeli u području kulture i umjetnosti, a s obzirom da je Varaždin sveučilišni grad, koji pulsira mladim ljduima, radit ćemo na tome da Sveučilište Sjever i FOI budu referentni i prepoznatljivi - rekao je Plenković. 

Ustvrdio je kako mu je drago što se vojska vratila u Varaždin. 

- Mnogo je ljudi, branitelja iz Varaždinske županije doprinjelo našoj slobodi i zato je to dobro i korisno. Odluka o vraćanju vojske u Varaždin imala je strateški značaj - ustvrdio je Plenković te poručio kako je zadaća Vlade, Sabora, županija, gradova i općina iskoristiti ovo vrijeme za snažan gospodarski razvoj.

- U tom pogledu očekujem partnerstvo, suradnju i dijalog, Vlada će biti tu, kao što je bila i dosad, uz Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske - rekao je Plenković.

Čestitke Varaždinskoj županiji uputio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Habijan, ali i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

DSC_6059.JPG

- Ovakve prigode prilika su da se prisjetimo svih koji su pridonijeli tome da danas živimo u županiji s najvećom stopom zaposlenosti, najboljim rezultatima u kontinentalnom turizmu, gradu i županiji u kojem djeluju čak tri sveučilišta. Ponosimo se našim sportašima i svakim postignutim uspjehom. Ljudi hrvatskog sjevera svojim radom i djelovanjem pridonose razvoju naše domovine, u znanstvenom, kulturnom i gospodarskom smislu. Ovaj datum neka nam svima označi novo vrijeme kojem ćemo napokon zatomiti osjećaj samozatajnosti. Zajedno gledajmo u budućnost noseći u sebi sliku naše prošlosti, čuvajmo svoja dostignuća i budimo otvoreni jedni za druge i izazove pred nama. Odlučnost, zajedništvo, vjera u sebe i pobjednički duh neka nam budu putokaz za sve što je pred nama. Cilj je samo jedan: učiniti grad i županiju mjerom i obrascem izvan naših granica - istaknuo je Bosilj.