Stričak: U Varaždinsku županiju za projekte stiže novih 4,1 mil. kuna s nacionalne razine

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Anđelko Stričak Anđelko Stričak Foto: VV arhiva / ilustracija

U Zagrebu su u utorak potpisani ugovori o sufinanciranju brojnih lokalnih projekata iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške brdsko-planinskim područjima. Ugovore su potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i predstavnici općina i gradova čiji će se projekti sufinancirati.

Prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice, Ministarstvo je u ovoj godini odabralo 300 projekata za sufinanciranje, a među njima su i projekti općina i gradova iz Varaždinske županije.

- Zahvaljujem Vladi premijera Andreja Plenkovića i ministarstvu Gabrijele Žalac na odobrenim projektima i činjenici da nova sredstva, odnosno investicije od 4,1 milijun kuna s nacionalne razine, ponovo stižu u Varaždinsku županiju. Siguran sam da će naši gradonačelnici i načelnici znati iskoristiti ta sredstva u interesu i na korist svojih sumještana. Uvijek sam govorio da je bitno podizati standarde života naših sugrađana i upravo to će se i dogoditi realizacijom ovih projekata - izjavio je saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Općini Petrijanec Ministarstvo će s iznosom od 150.000 kuna sufinancirati rekonstrukciju ceste u Ulici Alojzija Stepinca u Petrijancu, dok će Općina Vinica dobiti 300.000 kuna za prvu fazu rekonstrukcije Društvenog doma u Marčanu. Izgradnja sanitarne kanalizacijske mreže naselja Kelemen i Leštakovec u općini Jalžabet bit će sufinancirana s 250.000 kuna.

Iznos od 270.000 kuna dobit će Općina Breznica za modernizaciju nerazvrstanih cesta na svom području. Za drugu fazu izgradnje trga i parkirališta u Donjoj Višnjici će Grad Lepoglava dobiti 200.000 kuna, dok će se modernizacija cesta na području Općine Maruševec sufinancirati sa 100.000 kuna, a isti će iznos dobiti Općina Klenovnik za modernizaciju javne rasvjete u naselju Lipovnik. Pred Općinom Martijanec je modernizacija dijela sustava javne rasvjete, a za drugu fazu projekta Općina će dobiti 240.000 kuna.

Po 300.000 kuna za svoje projekte dobit će općine Bednja i Visoko i to za gospodarsku revitalizaciju općine Bednja kroz uređenje komunalne infrastrukture, odnosno modernizaciju nerazvrstanih cesta na području općine Visoko.

- Općina Visoko dobila je pojedinačno jedan od najvećih iznosa koji će se uložiti u obnovu naših prometnica. To je samo dio sredstava koja unatrag nekoliko godina ulažemo u naše ceste. Osim podizanja standarda života naših sumještana nove i uređene ceste znače i veću sigurnost u prometu, posebice naših najmlađih - kazao je nakon potpisivanja ugovora načelnik Općine Dragutin Mateković dodajući da se razina ulaganja s nacionalne razine u Općinu Visoko unazad par godina mjeri u milijunima kuna.

Sa 150.000 kuna sufinancirat će se modernizacija i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Mlinareki-Kićini u općini Breznički Hum. Za projekt adaptacije društvenih domova u Prilesu, Strugi, Svetom Đurđu i Hrženici Općina Sveti Đurđ dobit će 100.000 kuna, a s najvećim iznosom, čak 350.000 kuna, sufinancirat će se projekt Općine Donja Voća, druga faza rekonstrukcije drvene hiže i podruma te uređenje parkirališta u Gornjoj Voći. Druga faza rekonstrukcije zdravstvene stanice u Malom Bukovcu sufinancirat će se s 270.000 kuna, a isti je iznos namijenjen Općini Cestica za izgradnju Kulturnog centra.

Prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima, Ministarstvo je u ovoj godini odabralo 70 projekata za sufinanciranje. Među tim je projektima revitalizacija općine Bednja kroz uređenje javne infrastrukture – rekonstrukciju i obnovu općinske zgrade, a sufinanciranje iznosi 350.000 kuna. Projekt gospodarske i socijalne revitalizacije općine Ljubešćica, kroz izgradnju vodovodne mreže i modernizaciju cestovne infrastrukture, sufinancirat će se s čak 450.000 kuna, dok će Grad Lepoglava za sanaciju cesta i nogostupa dobiti 300.000 kuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.