Stričak u Saboru: Zakon o strancima je dobar, a nacionalna sigurnost nije ugrožena Foto: HDZ

Stričak u Saboru: Zakon o strancima je dobar, a nacionalna sigurnost nije ugrožena

| 4.9.2020. u 19:05h | Objavljeno u Aktualno

U saborskoj raspravi o Zakonu o strancima saborski zastupnik Anđelko Stričak, ujedno i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, naglasio je da je zakon dobar te da rješava sve potrebne stvari, a nacionalna sigurnost nije ugrožena.

Naime, zastupnici iz redova Domovinskog pokreta Miroslava Škore smatraju da je ukidanje kvota za strance opasno za nacionalnu sigurnost, dok s druge strane Možemo tvrdi da će se smanjivati radnička prava zbog dolaska stranih radnika.

Stričak je odgovorio da je zakon dobar, da rješava sve potrebne stvari, nacionalna sigurnost nije ugrožena, a radnička prava su ionako regulirana drugim zakonom.

Stričak je podsjetio da su migracije danas globalan fenomen uzrokovan nizom čimbenika kao što su gospodarski, socijalni, politički, okolišni, radni i sigurnosni.

- Stoga nas ne treba čuditi da je, prema podacima Ujedinjenih naroda, u 2019. godini u svijetu bilo 272 milijuna migranata ili 3,5 posto svjetske populacije. Polovica od tih 272 milijuna migranata živi u samo desetak država svijeta. Najviše ih je u SAD-u, 51 milijun, Njemačkoj i Saudijskoj Arabiji 13, Rusiji 12, Velikoj Britaniji 10, Ujedinjenim Arapskim Emiratima 9, Francuskoj, Kanadi i Australiji po 8 te Italiji 6 milijuna. Kada gledamo zemlju porijekla migranata, najviše ih dolazi iz Indije, 18 milijuna, Meksika 12, Kine 11, Rusije 10 i Sirije 8. U izvješću UN-a navodi se da su 3 od 4 migranta radno sposobna - rekao je Stričak i podsjetio da je Republika Hrvatska punopravna članica EU, koja počiva na načelu slobode kretanja osoba, odnosno radnika, robe, kapitala, usluga.

- Naravno da je naše pravo koristiti te pogodnosti i mogućnosti - istaknuo je Stričak i naveo primjer Varaždinske županije.

- Udaljenost od Varaždina do Zagreba je 84 kilometra. U isto vrijeme, udaljenost od Varaždina do Maribora je 74 kilometra ili do granice s Austrijom oko 85 kilometara. Odnosno bliže Varaždinu je Maribor ili Austrija nego Zagreb. I naravno da brojni moji sugrađani koji žive na području Varaždinske županije koriste mogućnost da rade gdje im je bliže i za veću plaću - kazao je saborski zastupnik.

- Također, trenutačno je na području Varaždinske županije oko dvije tisuće stranaca, najviše iz BiH, Srbije, Nepala, Vijetnama pa Kosova. Da nema tih dvije tisuće stranaca pitanje je bi li pojedine tvrtke u Varaždinu uopće mogle poslovati, a smatram da smo svi svjesni toga da nam je država jaka toliko koliko je jako gospodarstvo - zaključio je Stričak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci