Stričak u Saboru: Hrvatska vojska na pomoći civilnim institucijama

Varaždinske vijesti | 4.11.2020. u 08:54h | Objavljeno u Aktualno
LS METAL

Aktualnim prijepodnevnom jučer je započela nova sjednica Hrvatskog sabora. Pitanja premijeru i ministrima postavljalo je 39 zastupnika, a među njima i saborski zastupnik Anđelko Stričak koji se obratio ministru obrane Mariju Banožiću.

- U prošlom sazivu donijeli smo nakon punih 15 godina Strategiju nacionalne sigurnosti, a potom i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Tim zakonom upućuju se sva tijela i institucije zadužene za sigurnost na koordinaciju i suradnju. Nažalost, živimo u izazovnim vremenima u kojima su sigurnosne prijetnje sve češće i žešće, od klimatskih promjena, migrantskih kriza, terorističkih napada, elementarnih nepogoda, pa sada do epidemije koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet – rekao je Stričak.

Kazao je kako je javnost dobro upoznata sa slanjem hrvatskih vojnika u mirovne misije, no smatra da se premalo govori o znatnom angažmanu vojnika pri pomoći civilnim institucijama.

- Možete li dati jedan pregled unazad godinu-dvije, gdje je to sve Hrvatska vojska bila angažirana – upitao je Stričak ministra obrane.

Banožić je rekao da Hrvatska vojska, kao sastavnica domovinske sigurnosti, pruža potporu civilnim institucijama, a samim time i cijelom civilnom društvu u RH. Aktivna je u protupožarnim aktivnostima, posebno za vrijeme sezone, i to kroz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje sudjeluje i u hitnom medicinskom prijevozu, prijevozu organa za transplantaciju te pružanju potpora pri potragama nestalih osoba.

U vrijeme pandemije koronavirusa, najznačajnija je potpora upravo ona zdravstvenim institucijama, istaknuo je ministar. Hrvatska vojska u dogovoru s županijskim stožerima, resornim ministarstvom i svim zdravstvenim ustanovama pruža logističku potporu kroz postavljanje šatora, a u borbu s pandemijom uključeno je i vojno zdravstveno osoblje.

- Od samog početka pandemije Hrvatska vojska pomaže civilnim institucijama i građanima Republike Hrvatske kroz razne oblike potpore, te će se aktivno uključiti i u rad stacionara Arena u Zagrebu. Osim ovog angažmana, na još 12 lokacija Hrvatska vojska pruža logističku pomoć bolnicama i stožerima civilne zaštite na razini županija u obliku postavljanja šatora za pacijente za trijažu, ali i za druge svrhe koje služe za civilne potrebe - završio je ministar te naglasio kako je na tim lokacijama vojska dosad postavila ukupno 71 šator.

Saborski zastupnik Stričak zaključio je da se Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska vode odlično, čemu svjedoče brojne pohvale i nagrade vojnicima, kako u mirovnim misijama, tako i od strane naših civilnih institucija, a izlaganje je završio rečenicom HRT-ova reportera Petra Vlahova koji je nakon potresa u Zagrebu izjavio sljedeće: "Ovo ću reći: zanima me tko će ikada nakon ovog dana i nakon ovog jutra u Hrvatskoj reći da ne treba ulagati u Hrvatsku vojsku, u civilnu zaštitu i u policiju".

- Mislim da je rekao sve – zaključio je Stričak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci