Stričak: Ovo je čista demagogija; Biberdžić: Župan nije Supermen

Napisao/la: -
Stričak: Ovo je čista demagogija; Biberdžić: Župan nije Supermen Foto: Krešo Đurić

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije većinom glasova vijećnika podržan je Prijedlog odluke da se županu i njegovim zamjenicima plaća smanji za 10 posto na godinu dana, čime će se u županijskom Proračunu uštediti 80 tisuća kuna.

Kako je objasnio župan Predrag Štromar, proračun se ne puni kao što je to bilo predviđeno, država nije platila JPP projekte, a problemi su i s europskim projektom pomoćnika u nastavi što država također još nije platila. Smanjenje plaća ide zbog povećanja likvidnosti Županije.

- Zbog toga što naplata kasni, trebamo sad osigurati sredstva kako bismo bili likvidni. Zadovoljan sam jer su se saborski zastupnici iz naše županije aktivirali oko ovog problema i dalje ćemo razgovarati i surađivati na boljitak naše županije. Ima na desetke projekata koje možemo zajednički realizirati. Tako jedino možemo funkcionirati - rekao je župan te dodao kako vjeruje da će država ispoštovati sporazum koji je potpisan s ministarstvom i da će županija dobiti potrebna sredstva za JPP projekte.

- Sporazum je težak 15 milijuna kuna godišnje, što je 330 milijuna za ovu županiju. Siguran sam da je greška nastala u proračunu i zabunom nije stavljena stavka koja mora biti i da će ta sredstva biti isplaćena. Sporazum nije raskinut i on je važeći - ponovio je još jednom župan Štromar.

Naveo je da se provode mnogi projekti i odbacio insinuacije vijećnika Josipa Križanića da se ništa nije radilo. Naglasio je da Županija provodi projekt besplatnih udžbenika, brojne projekte u zdravstvu, a pripremaju velike projekte u komunalnoj infrastrukturi, zajedno s Hrvatskim vodama i Varkomom idu natječaji u ukupnoj vrijednosti preko 600 milijuna kuna radova u slijedeće tri i pol godine u Varaždinskoj županiji.

- Nismo napravili dobar posao? Imali smo manjak od 29 milijuna kuna koji smo smanjili na sedam milijuna kuna manjka. Zašto HRT ne bi bio u Čakovcu, Sveučilište Sjever u Koprivnici? Mi moramo razmišljati na regionalnom nivou, mi smo za regionalizaciju jer moramo razvijati ovu regiju, a ne samo usko našu županiju - smatra župan.

Iako nisu bili protiv Prijedloga odluke o smanjenju plaće županu i zamjenicima, vijećnici iz redova HDZ-a bili su suzdržani kod glasanja. Anđelko Stričak nazvao je ovo smanjenje "čistom demagogijom".

- Ako trebate uštedjeti 15 milijuna kuna, a vi ovim smanjenjem uštedite 80 tisuća kuna, to je iznos od o,5 posto. To je smiješno. Ovo je jedna od povijesnih sjednica Žuapnijske skupštine, tragikomična. Vijećnici HDZ-a su godinama upozoravali da je model javno-privatnog partnerstva izrazito skup model i već je 2007. godine bilo jasno da je Županija prezadužena - rekao je Stričak i dodao da će se tek vidjeti kako će se ta situacija razviti i riješiti.

Komentirao je i tajnost ugovora o JPP-u i Dane otvorenih vrata, koje je Županija organizirala upravo kako bi se ugovori mogli vidjeti.

- Do nedavno ste ugovore mogli vidjeti samo ako ste prethodno potpisali izajvu o čuvanju tajnosti podataka. Danas je to župan malo prekvalificirao i rekao da možemo vidjeti ugovore, ali ih ne možemo kopirati. Ove Dane otvorenih vrata ugovora o JPP je županova predstava. Da biste dobili uvid u kompletnu dokumentaciju, trebali bi za sve objekte vidjeti svu dokumentaciju. Od idejnog rješenja, glavnog projekta, troškovnika, raspisivanja natječaja i slično - smatra. 

U jednosatnoj raspravi o jedinoj točki dnevnog reda, vijećnici su najviše raspravljali o tome je li model JPP dobar i je li bio nužan, koji su projekti izvršeni, a koji realizaciju čekaju već godinama, a vijećnik Križanić naglasio je kako je ova sjednica "blamaža u kojoj Klub HDZ-a ne želi sudjelovati"

- Za jednu točku dnevnog reda sazvalo se 40 ljudi, a radi se o tek 80 tisuća kuna uštede. Bilo bi pametnije da su održali tematsku sjednicu o problemima u svinjogojstvu ili zdravstvu, primejrice, a ne ovu blamažu u kojoj vijećnici HDZ-a ne žele sudjelovati - istaknuo je Križanić. 

Predsjednica Županijske slupštine Dubravka Biberdžić uključila se u raspravu i zaključila kako "župan nije Supermen koji bi pucketnuo prstima i riješio odmah sve probleme"

- Župan ne može odjednom riješiti sve probleme, toga ima samo u Disneylandu, a u stvarnom životu nema jer župan nije Supermen. Svi napori su se u ovoj županiji usmjerili na bolji i viši standard u obrazovanju i ja sam na to ponosna - zaključila je Biberdžić. 

 

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.