Stričak pozvao "SDP-ove eksperte" da posjete Upravni odjel za prosvjetu kako bi se malo informirali Foto: arhiva vv/ilustracija

Stričak pozvao "SDP-ove eksperte" da posjete Upravni odjel za prosvjetu kako bi se malo informirali

Varaždinska županija/vv | 9.5.2023. u 15:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Župan Anđelko Stričak reagirao je na priopćenje SDP-a koje potpisuje Barbara Antolić Vupora, u kojem su, između ostalog, naveli da je "eksperimentalni program cjelodnevne nastave još je jedan promašaj Vlade" i da "dodatni problem predstavljaju eksperimentalni kurikulumi novih predmeta koji još nisu upućeni u javnu raspravu".

Njegov odgovor u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Nakon što su glasali protiv besplatnih školskih obroka za osnovnoškolce i potom dvaju bitnih amandmana za podršku projektima i programima na području Varaždinske županije, tj. protiv amandmana saborskog zastupnika Predraga Štromara o dodjeli 2,6 milijuna eura iz državnog proračuna za projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi, i amandmana saborskog zastupnika Damira Habijana o dodjeli dodatnih 665.000 eura Sveučilištu Sjever, SDP-ovi eksperti ponovno "brinu" o obrazovanju.

>> Antolić Vupora: Program cjelodnevne nastave nemoguće je provesti bez podrške učitelja, roditelja i učenika

O obrazovanju, tj. o kvaliteti škola kojih je osnivač Varaždinska županija najbolje govore rezultati, a to su: 33 državna prvaka u prošloj školskoj godini te osvojenih 18 medalja na svjetskim i međunarodnim natjecanjima. Na svemu tome još jednom čestitam našim učenicima, mentorima i ravnateljima.

Naravno, do svega toga se nije došlo preko noći, nego je to rezultat dugogodišnjeg sustavnog rada. Kao što vam je poznato, Varaždinska županija osnivač je 14 centara izvrsnosti, odnedavno pet strukovnih centara izvrnosti te gradi dva regionalna centra kompetentnosti. 

U Varaždinskoj županiji djeluje jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj, Županija je isto tako jedina članica iz Hrvatske u Europskom udruženju regionalnih i lokalnih vlasti za cjeloživotno učenje (EARLALL), a Glazbena škola u Varaždinu jedina je hrvatska članica u organizaciji „Mladi glazbeni talenti u Europi“.

Da su SDP-ovi eksperti obratili malo više pažnje, znali bi da je u Varaždinskoj županiji  nedavno održana i 3. Međunarodna konferencija „Rana identifikacija darovite djece“, čiji je domaćin bio Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije. Na toj konferenciji bilo je više od 700 sudionika iz 31 države s četiri kontinenta. 

Također, napominjemo da će u lipnju Varaždinska županija biti domaćin Europskog prvenstva u robotici, 4. Europskog Robocup Junior natjecanja, na kojem se očekuje oko 1.000 sudionika (natjecatelja, mentora,…).

Stoga pozivam SDP-ove eksperte da prije novog priopćenja posjete Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije da dobiju koju informaciju više."