Stričak: "Najveća elementarna nepogoda je SDP" Foto: Krešimir Đurić

Stričak: "Najveća elementarna nepogoda je SDP"

Varaždinske vijesti | 13.7.2023. u 15:13h | Objavljeno u Aktualno

Na jučerašnje priopćenje županijskog SDP-a, nakon aktualnog sata Županijske skupštine, danas je reagirao Anđelko Stričak, župan i predsjednik ŽO HDZ-a Varaždinske županije.

>> SDP: "Stričak na najnižoj razini komunikacije; bahatost, galama i obračuni"

- Vezano uz jučerašnje priopćenje prodavača magle i jeftine demagogije, dajemo sljedeće priopćenje: Jučer smo opet imali priliku slušati, odnosno čitati na portalima priopćenja prodavača magle i jeftine demagogije. Naime, briga SDP-a za sjever Hrvatske, a samim time i za Varaždinsku županiju, svodi se na glasanje PROTIV: - besplatnih obroka u osnovnim školama; - borbe protiv menstrualnog siromaštva; - amandmana kojim se osigurava dodatnih 20 milijuna kuna za projekt rekonstrukcije dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi; - amandmana kojim se osigurava dodatnih 5 milijuna kuna Sveučilištu Sjever - stoji u priopćenju.

- Voditi takvu „brigu“ za dobrobit sjevera Hrvatske, odnosno Varaždinske županije, dosad nije uspjelo nikome. Ali ti stručnjaci tu ne staju. Nakon godinu i dva mjeseca sjetili su se da je istočni dio županije u prošloj godini najteže bio pogođen prirodnom nepogodom tučom. Sjetili su se da su građani pretrpjeli veliku štetu na svojoj imovini, plastenicima, staklenicima, kućama, gospodarskim objektima, poljoprivrednim usjevima i nasadima… - navodi Stričak.

- Međutim, u toj svojoj velikoj brizi nisu se sjetili pitati svoje županijske vijećnike je li se i što po tome poduzimalo. Jer da jesu, znali bi da je Županijska skupština još tijekom prošle godine donijela sve odluke potrebne za obeštećenja, pa je tako: - poljoprivrednicima za štete na usjevima i nasadima isplaćen je iznos od 10.485.000 kuna ili 1.391.598,65 eura, i to u studenome 2022.; - za štete na nerazvrstanim cestama isplaćeno je 4.010.000 kuna ili 532.218,46 eura; sredstva su isplaćena u listopadu 2022. Općini Maruševec, Općini Bednja i Gradu Lepoglavi sukladno sklopljenim sporazumima; - za štete na stambenoj, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi: iznos od 6.363.000 kuna ili 844.515,23 eura - sredstva isplaćena u travnju 2023. jedinicama lokalne samouprave na kojima su štete nastale; - za štete gospodarstvenicima: iznos od 724.936,26 kuna ili 96.215,58 eura - sredstva isplaćena u prosincu 2022. - naveo je Stričak.

- Po prvi put se sanaciji šteta pristupilo na ovaj način, sveobuhvatno i s nikad većim iznosima. Ima li potrebe komentirati njihovu brigu, kad iz navedenog jasno proizlazi da je najveća elementarna nepogoda SDP - zaključuje Stričak u današnjem priopćenju.