Stranka Pametno traži da se molitelji udalje najmanje 150 m od bolnica

Varaždinske vijesti | 4.10.2018. u 08:16h | Objavljeno u Aktualno

Po uzoru na grad Frankfurt, koji je donio ovakvu odluku, stranka Pametno je pokrenula inicijativu da se prosvjed „40 dana za život“ mora udaljiti najmanje 150 m od bolnica i zdravstvenih ustanova.

- Organizirano okupljanje grupe građana koji nose transparente s namjerom da pošalju određenu poruku se zove prosvjed. Pravo na prosvjed je osnovno demokratsko pravo i mi ga nikome ne želimo oduzeti. Stranka Pametno se zalaže za moderno društvo utemeljeno na vladavini prava u kojem se poštuju zakoni i oni vrijede jednako za sve. Stoga, tražimo da ovaj prosvjed ispred bolnica u potpunosti poštuje važeći Zakon o javnom okupljanju u kojem su u članku 11. navedena mjesta na kojima se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati. Prosvjedi se ne smiju održavati ispred bolnica jer se time remeti mir bolesnicima. Tim više, što je ovaj prosvjed usmjeren na posebno ranjivu skupinu žena koja prolazi kroz tešku životnu situaciju, a prosvjednici ih dodatno uznemiravaju i stvaraju atmosferu javne osude - rekao je Dario Carev, predsjednik ogranka Pametno Varaždin.

Izradili su dokument koji će poslati na adrese svih gradova u kojima se odvijaju prosvjedi ispred bolnica.

- Uputili smo Gradskom vijeću Grada Varaždina prijedlog da donese zaključak o zaštićenim zonama bez okupljanja i prosvjeda na udaljenosti manjoj od 150 m ispred bolnica i zdravstvenih ustanova. Prava žena i korisnika usluga zdravstvene zaštite su, u ovom slučaju, ispred prava na prosvjed – zaključio je Carev.

Označeno u