Ilustracija Foto: Krešimir Đurić/Varaždinska županija

Stožer županije: Nijedna epidemiološka mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost

VV | 22.4.2021. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na povećanje broja zaraženih i sa ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije ponovno ukazuje na osobnu odgovornost svih stanovnika županije.

Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava opstojnost bolničkog sustava.

Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.

S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.

Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

Važeća Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske između ostaloga nalaže:

- zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu
- na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz 2 različita kućanstva
- ugostiteljski objekti mogu usluživati hranu i piće samo na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje
- obustava rada dječjih igraonica u zatvorenom prostoru
- sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja.

Ponovno naglašavaju da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana županije.

Na jučerašnjoj sjednici je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije donio zaključak da se prema odgojno-obrazovnim ustanovama na području županije ide s preporukom da se trenutni model organizacije nastave primjenjuje i sljedeći tjedan. Dakle, niži razredi osnovnih škola te završni razredi srednjih škola po modelu A, u školi, a viši razredi osnovnih školi i ostali srednjoškolci po modelu C, nastava na daljinu.