Stožer: Da je turistička sezona već, s ovakvim brojkama mjere bi se popustile

VV | 5.2.2021. u 12:27h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što posljednjih mjeseci, Nacionalni stožer civilne zaštite oklijeva ići u značajnije opuštanje mjera i kada se čini da je situacija zrela za to, za sada odbijaju najaviti bilo kakvo popuštanje, a kamoli tek značajnija popuštanja mjera.

- Razgovarat ćemo o svemu. Mi se ne možemo vezati, ovo je još početak veljače, još nije turistička sezona. Ja sam govorio o tome da shvatimo koliko je kontekst bitan. Često se bavimo nekim stvarima koje su za nekoga bitne, ali u širem kontekstu one ne znače. Ako širi kontekst izgubimo iz vida, možda od šume ne vidimo put kojim moramo ići. Ovo je pad, taj pad treba biti veći. Kad govorimo o padu, ono na što smo računali a to se usporilo, je povećan broj cijepljenih. Naravno, imamo iskustvo od lani je da kad dođu topli dani da se virus manje širi. Ali znamo da se širi. Mi stvarno ne isključujemo nijednu mogućnost, sve je na stolu, o svemu se treba razgovarati. Što će biti, neke konkretne odluke, to vam nitko ne može reći. Ovaj virus je pokazao da se u deset dana situacija može rapidno promijeniti. Treba biti stprljiv, racionalan, imati u vidu sve činjenice kao što je premijer jučer rekao. Mi ne možemo biti skroz u cipelama epidemiologa, mi moramo tražiti način kako postizati što bolje rezultate uz što manje štete. Jedna smo od rijetkih zemalja koja je uspjela bitno spustiti broj zaraženih i hospitaliziranih, a nismo uveli stroge mjere koje su uvele druge zemlje EU - rekao je Davor Božinović na današnjoj sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Dakle, napravili smo jedan odličan posao do sada. To nije gotovo i neće biti dok ministar jednog dana ne predloži vladi promjenu odluke o epidemiji. Dotad smo skupa u ovome. Pokazali smo da neuvođenjem onih najstrožih mjera, da se ne može kretati, da ne rade trgovini, frizeraji, te mjere postoje oko nas, a mi možemo konstatirati da smo uz ove najmanje stroge mjere u EU postigli jedan rezultat. Nastavit ćemo promišljati na taj način, vodimo računa o interesu svih. Jasno nam je da su ljudi umorni od epidemije, da ona ima utjecaj na raspoloženje. Ali time što ćemo se mi, pogotovo mi ovdje, nemamo se pravo ljutiti na virus, ali moramo tražiti rješenja kako iz ovoga izaći. Ljutnjom nećemo postići ništa, nećemo riješiti ovo pitanje. Ali solidarnim pristupom gdje svatko pokazuje razumijevanje za onog drugog, mislim da ćemo onda uspjeti - zaključio je Božinović.