Stožer civilne zaštite o situaciji s koronavirusom: "Ne očekujemo nestašicu lijekova" Foto: VV arhiva / ilustracija

Stožer civilne zaštite o situaciji s koronavirusom: "Ne očekujemo nestašicu lijekova"

Varaždinske vijesti | 6.3.2020. u 17:36h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je jutros objavljeno da je potvrđen 11. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, odnosno 3. slučaj zaraze u Varaždinskoj županiji, nacionalni Stožer civilne zaštite poslijepodne je u Zagrebu objavio najnovije informacije na redovitoj konferenciji za medije.

>> Još jedna osoba u Varaždinu zaražena koronavirusom, ukupno 11 oboljelih u Hrvatskoj

>> Koronavirus u Varaždinskoj županiji: Treći oboljeli je 60-godišnji muškarac, član obitelji drugooboljelog

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, izvijestio je da je održan sastanak sa županijskim stožerima civilne zaštite te da se diljem Hrvatske provode sve planirane aktivnosti.

- Epidemiološka situacija u Europi se pogoršava i treba ujednačiti praksu u Europi. Problem je bila oprema. Primarni fokus je na članicama Europske unije, to je naredba Europske komisije. Sve europske institucije uspostavile su mehanizam međusektorske suradnje. Svi djelatnici u turizmu moraju znati da je ovaj trenutak možda prilika da iskoristimo komparativne prednosti, da budemo spremni - rekao je, među ostalim, Božinović i dodao da se ne očekuje nestašica lijekova za kronične bolesnike, javlja hrt.hr.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić potvrdila je da se kod trećeoboljele osobe u Varaždinskoj županiji radi o blažem obliku bolesti. Dodala je i da je zasad u laboratorij zaprimljeno 302 uzorka te da su od jutros svi negativni, kao i da je devet uzoraka u fazi testiranja.

Ministar turizma Gari Capelli osvrnuo se na utjecaj zaraze na turizam te najavio da će se krenuti sa snažnijom promocijom Hrvatske na domaćem tržištu.

- Sljedeći tjedan će biti predstavljena posebna akcija - "Tjedan odmora vrijedan". Više od 100 tvrtki se javilo s 50 posto popusta. S brojem turista do danas smo na nuli ili u blagom plusu. Za azijsko tržište dogodio se pad od 60-70 posto. Preko 70 posto turista k nama dolazi autom, mi nemamo toliko avio-turista - rekao je Capelli.

- U predsezoni su pogođeni hotelijeri. Ako uspijemo prebroditi 30-40 dana, neće biti problema. Važni smjer će nam dati praznici za 1. svibanj. Glavna sezona nije ugrožena, ali kompletni buking je usporen za 3. i 4. mjesec - dodao je ministar turizma.