Što se dogodilo s osnivanjem regionalnog radioterapijskog centra u Varaždinu? Foto: VV arhiva

Što se dogodilo s osnivanjem regionalnog radioterapijskog centra u Varaždinu?

| 24.1.2022. u 18:40h | Objavljeno u Aktualno

Udruge onkoloških bolesnika prošli su tjedan pokrenule kampanju “Vrijeme je”, čiji je cilj okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR). Kako su istaknuli, od kada je taj dokument Sabor donio 15. prosinca 2020., od posljedica raka je u Hrvatskoj umrlo 15.637 osoba, od kojih je “barem 20% moglo biti spašeno da se NSOPR počeo provoditi kad je i donesen”.

- Mi se zauzimamo za to da se pacijentima, bez obzira na to gdje žive, osigura maksimalna dostupnost onkološke zdravstvene zaštite, što nije bio standard ni prije epidemije - istaknula je predsjednica udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera.

A upravo je dostupnost zdravstvene skrbi problem s kojim se susreću onkološki pacijenti, ukazuje dr. Željko Vojnović, spec. internist-onkolog, voditelj Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju OB Varaždin, i ističe potrebu uvođenja radioterapije u varaždinsku bolnicu.

- Kapaciteti za zračenje su nedostatni na razini cijele zemlje, radioterapijom se liječi 50 posto pacijenata kojima je potrebna u nekoj od faza bolesti. Naši bolesnici svakodnevno putuju na zračenje u Zagreb, koje najčešće traje vrlo kratko, ali pritom gube cijeli dan jer ih ujutro sanitet pokupi, a popodne ih vraća. To su najčešće bolesnici oštećene tjelesne kondicije koji izuzetno teško podnose vožnju i vremenske uvjete. Usto, na ambulantno zračenje čeka se u prosjeku 45 dana, a na hospitalno i do dva mjeseca - napominje dr. Vojnović.

"Nije svejedno gdje živite"

U Hrvatskoj je u funkciji 15 linearnih akceleratora što nas svrstava u zemlje Europe koje su ispodprosječno opremljene (3,5 uređaja na milijun stanovnika), dok je europski prosjek 5,3 uređaja na milijun stanovnika. Još prije nekoliko godina u varaždinskoj je bolnici pokrenuta inicijativa za osnivanje regionalnog radioterapijskog centra, o čemu smo pisali i 2019. godine.

- Ta je inicijativa, nažalost, dolaskom pandemije pala u drugi plan. Mi imamo jako velike potrebe za iradijacijom i vidljivo je da takve stvari moraju teći paralelno. Šteta je što su prošle gotovo tri godine, a da se to nije etabliralo, jer smo u jednom trenutku imali i odluku Upravnog vijeća, podršku Ministarstva zdravstva i zeleno svjetlo Hrvatskog društva za internističku onkologiju te je trebalo krenuti u osiguranje sredstava putem EU fondova. I sama Europska komisija naglašava važnost podjednake dostupnosti zdravstvene zaštite svim stanovnicima. Nažalost, kod nas nije tako, jer nije svejedno živite li u Zagrebu ili u nekom manjem mjestu udaljenom od velikih radioterapijskih centara - kaže dr. Vojnović, dodajući kako se novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti priprema i reforma zdravstva.

- Samim time se očekuju i neke promjene. Osnivačka prava nad bolnicama prelaze sa Županija na državu i za očekivati je da će se centralne odluke lakše provoditi - napominje naš sugovornik.

Što se o radioterapijskim centrima navodi u Nacionalnom strateškom okviru protiv raka i Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, tko će preko EU fondova moći nabaviti ove uređaje prijeko potrebne onkološkim bolesnicima, ali i kako je pandemija koronavirusa utjecala na njihovo liječenje, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...