Što s otpadom iz zgrada: Stanari ne znaju što s otpadom, ogorčeni cijenama Foto: Krešimir Đurić

Što s otpadom iz zgrada: Stanari ne znaju što s otpadom, ogorčeni cijenama

| 9.7.2018. u 13:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

I dok građani koji žive u kućama od 1. srpnja moraju paziti da, uz dosadašnje sortiranje, odsad odvajaju i biootpad te metal, te pokušavaju s manjim količinama miješanog komunalnog otpada smanjiti račune koji su porasli u odnosu na ranije, stanari u zgradama uopće ne znaju kako provoditi ta pravila.

Zbog nejasnoća vezanih uz Odluku o načinu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području grada Varaždina, prošli je tjedan održan sastanak predstavnika zgrada kojima upravlja ZTB stan s predstavnicima Čistoće.

Problem fiksne naknade

Predstavnici stanara sasuli su predstavnike Čistoće brojnim pitanjima, uglavnom vezanim uz način primopredaje spremnika za otpad te nove cijene odvoza. Ukazali su tako na manje račune u Čakovcu i Osijeku, uz plaćanje po broju članova kućanstva, te zaključili da Varaždinci plaćaju i više nego dvostruko. Ukazali su i na problem fiksne naknade, koja za kućanstvo koje nema kompostište, bez obzira u kući ili stanu, iznosi 93 kune.

- Govorili ste da će nam se računi smanjiti ako ćemo imati manje miješanog komunalnog otpada, a po odvozu ćemo uštedjeti samo šest kuna, kako je to poticajno za smanjenje količine otpada? Fiksna naknada od 93 kune je prevelika, što sve ulazi u nju? U Čakovcu četveročlana obitelj mjesečno za smeće izdvaja od 42 do 54 kune, s time da im fiksna naknada iznosi oko 20 kuna. U Varaždinu je drastičan rast cijena u zgradama, računi će najviše rasti samcima s prosječnih 42,21 kn na 98,76 kn - pitali su predstavnici stanara.

Direktor Čistoće Davor Skroza ukazao je da se cijena odvoza nije mijenjala 20-ak godina te na usporedbu prikupljanja otpada do 2015. te od 1.07.2018.

- Do 2015. zgrade su imale po jedan kontejner za MKO, papir i plastiku, zelena “zvona” za staklo i odvoz glomaznog otpada. Ukupno je bilo 134 odvoza raznih vrsta otpada godišnje, uz mjesečni račun od 62,21 kn, a u 2018., uz zakonsku obvezu skupljanja MKO, papira, plastike, metala, tekstila, stakla, bio-otpada, glomaznog otpada te korištenje reciklažnog dvorišta, čiji su troškovi također sadržani u cijeni usluge, sveukupno je 220 odvoza otpada godišnje, uz mjesečni račun od 109,13 kn. Gledajući omjer, to znači da je 2015. cijena jednog odvoza bila 5,57 kn, a sada je 5,95 kn po jednom odvozu - rekao je Skroza.

S kakvim su sve problemima suočeni stanari detaljnije pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

cistoca_-_tribina_-_otpad_1.JPG

cistoca_-_tribina_-_otpad_3.JPG