Što kažu ravnatelji varaždinskih škola: kako će se nadoknaditi nastava zbog štrajka? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Što kažu ravnatelji varaždinskih škola: kako će se nadoknaditi nastava zbog štrajka?

IHR/Varaždinske vijesti | 26.10.2019. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Ne nazire se kraj štrajka koji je 10. listopada počeo u osnovnim i srednjim školama Hrvatske, pa se mnogi roditelji i učenici već sada pitaju kada i kako će nadoknaditi propuštenu nastavu. Iako se u javnosti moglo čuti kako bi se nastava nadoknađivala produženjem nastavne godine, subotama, čak i praznicima pitali smo ravnatelje nekih varaždinskih osnovnih i srednjih škola kakva je trenutno situacija i kada će se nadoknaditi propušteni nastavni sati.
Ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos ističe kako problema oko nastavnog procesa zbog štrajka zasad nema niti ih očekuje.
- Gradivo će se svakako nadoknaditi, ali nikako ne pod praznicima – poručuje.
Navodi kako će škola izraditi plan nadoknade, odnosno svaki će nastavnik dati prijedlog kako nadoknaditi propuštene sate zbog štrajka.
- Moguće je da će biti i koja subota za nadoknadu – ne isključuje tu mogućnost Kos.
Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić poručuje kako u ovom trenutku samo razmišljaju o mogućim modelima koji će biti najprikladniji za učenike.
- Sve ovisi o konačnom broju radnih dana (kojih ima za 1., 2. i 3. razrede u planu nastavne godine više od zakonskog minimuma), a koje će trebati nadoknaditi i procjeni profesora o mogućnostima nadoknade kroz prilagodbu nastavnog gradiva. Međutim, mogu potvrditi da nećemo nadoknađivati nastavu u vrijeme učeničkih jesenskih praznika – poručila je.
Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan ističe kako će po završetku štrajka napraviti analizu i pronaći najbolje rješenje za učenike i nastavnike.
- Također, očekujem odluku i uputu ministrice na državnom nivou, jer smo svi u školama u istoj situaciji i s istim pitanjima. U ovom trenutku nema mjesta zabrinutosti roditelja oko nadoknada subotama ili praznicima. To se sada neće provoditi, jer niti nije planirano u Godišnjem planu i programu škole. Štrajk je specifična situacija i sve posljedice štrajka zahtijevan će odgovoran i ozbiljan pristup te konkretna rješenja, ali ne na štetu učenika – ustvrdila je.
I iz varaždinskih osnovnih škola poručuju da neće biti nadoknade nastave tijekom jesenskih praznika, niti subotama.
- Kako je štrajk bio organiziran tijekom četiri nastavna dana, škole ovo vrijeme mogu nadoknaditi iz kvote nenastavnih dana. U ovoj školskoj godini prema četvrtom modelu imamo tri nenastavna dana. Budući da u školskoj godini treba organizirati 175 nastavnih dana sve će se eventualne nadoknade organizirati prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja – rekao je ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić.
I u V. OŠ Varaždin propuštena nastava nadoknadit će se nenastavnim radnim danima.
- To su oni dani koji su u Godišnjem planu i programu škole namijenjeni organizacijama županijskih natjecanja, dana škole ili nekih drugih značajnih manifestacija. Prema Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i odmoru učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020. broj nastavnih dana iznosi najmanje 175, za maturante 160. Ukoliko bude potreba za nadoknadom, pristupit ćemo prema članku 8. navedene Odluke ili, ako u međuvremenu Ministarstvo posebnim naputkom odluči drugačije. O potonjem ćemo svakako informirati roditelje ili na sastancima ili preko predstavnika koji su izabrani u Vijeću roditelja – poručio je ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek.
Dodaje kako Zakon o odgoju i obrazovanju propisuje da se nastava u školi izvodi tijekom 5 radnih dana u tjednu, iznimno 6.
- Osobno nisam sklon da se nastava za osnovne škole odvija subotom, a isto tako nisam sklon da se produži nastavna godina jer bi to poremetili cijelu vertikalu sustava, od državne mature do upisa u srednje škole i fakultete – poručio je.
Ravnateljica IV. OŠ Varaždin Jasmina Dvorski podsjeća da je u štrajku dosad provedeno četiri dana.
- Upute o mogućnostima nadoknade očekujemo od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koje ćemo odraditi nakon zajedničkog dogovora na Učiteljskom vijeću, obavijestivši Vijeće roditelja. Trenutno ne raspolažemo s informacijama u koje će vrijeme predvidivo biti organizirana nadoknada nastave, no vjerujem da se neće remetiti subota, kao obiteljski dan, niti odmor učenika – ustvrdila je.