Što je sa Sveučilišnim kampusom FOI-ja, jednim od ključnih projekata Razvojnog sporazuma Sjever? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Što je sa Sveučilišnim kampusom FOI-ja, jednim od ključnih projekata Razvojnog sporazuma Sjever?

IHR/Varaždinske vijesti | 6.10.2024. u 15:15h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi ovaj projekt trebao izgledati predstavljeno je još 2016. godine...

- Što je sa Sveučilišnim kampusom Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu, koji je uvršten u Razvojni sporazum Sjever Hrvatske, pred kojim je istek valjane građevinske dozvole? Ako se to dogodi, sve pada u vodu - upozorila je vijećnica Reformista Natalija Martinčević na zadnjoj sjednici Županijske skupštine.

Što je s dozvolom?

Naime, u realizaciju ovog projekta, koji se planirao graditi na prostoru bivše Glazbene škole na kojem se sada nalazi zgrada FOI 2, koja nije dostatna za fakultetske potrebe, krenulo se još 2012. godine.

U prosincu te godine Sveučilišni kampus FOI-ja uvršten je na indikativnu listu projekata za financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) 2014.-2020., te je postao jedan od ukupno devet projekata u Hrvatskoj koji se nalaze na listi obrazovne infrastrukture Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Planirana vrijednost projekta iznosila je 20 milijuna eura, a s obzirom da je bio uvršten na indikativnu listu Ministarstva, očekivalo se da će se finacirati iz infrastrukturnih fondova EU, točnije Operativnog programa 2014. - 2020., i to na način da će 85% sredstava biti bespovratna sredstva iz fondova, a 15% će se osigurati iz državnog proračuna. FOI je pripremio svu potrebnu dokumentaciju, ishodio i građevinsku dozvolu, međutim do realizacije nije došlo. Kako projekt ne bi propao, s obzirom na njegovu ogromnu važnost za daljnji razvoj FOI-ja, ali i cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, Sveučilišni kampus FOI-ja proglašen je strateškim projektom Vlade RH te je ušao u Razvojni sporazum sjever. Međutim, svih ovih godina nije osigurano financiranje na nacionalnoj razini.

Da je projekt ponovno “u problemima”, bez obzira što je riječ o strateškom projektu Vlade, upozorila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa u studenom prošle godine. Iako je FOI sa svoje strane napravio sve što je mogao, dekanica prof. dr. sc. Čalopa za Lider je izjavila kako u prvoj polovici 2024. godine istječe građevinska dozvola koju više neće biti moguće produljiti. Na pitanje je li građevinska dozvola istekla konkretan odgovor nismo dobili, no dekanica prof. dr. sc. Klačmer Čalopa nam je odgovorila kako FOI ni u jednom trenutku nije odustao od tog projekta. 

Marina_Klacmer_Calopa.jpg

- Svih ovih godina tražimo financijska i projektna rješenja kojima bi omogućili studentima i zaposlenicima FOI-ja rad u uvjetima koje danas u 21. stoljeću treba pružati jedna moderna obrazovna institucija, a koja se uz to i bavi suvremenim digitalnim tehnologijama. Za FOI, Sveučilišni kampus nije samo političko pitanje, već pitanje obrazovne politike, društvenih standarda i smjernica koje proizlaze iz Strategije digitalne Hrvatske koja je donesena početkom 2023. godine. I upravo iz tog razloga na ovom se projektu kontinuirano radi, mijenja ga se, prilagođava, razgovara sa svim strukturama koje se važne za potporu i donošenje odluke te traže mogući izvori financiranja. Stoga se je i tijekom zadnjih mjeseci intenzivno pristupilo izmjeni projektne dokumentacije, o čemu informaciju ima Sveučilište u Zagrebu, resorno ministarstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, a također i Varaždinska županija. Uz navedeno, kao što su i ranije bila uključena, tijekom zadnjih nekoliko mjeseci ponovo su sa važnošću, ali i potrebom ovog projekta upoznata i druga ministarstva koja mogu pomoći u realizaciji ovog projekta - doznali smo od dekanice prof. dr. sc. Klačmer Čalopa koja je dodala kako smatraju da je ovaj projekt od strateške važnosti za cijelu sjeverozapadnu regiju.

Idemo do kraja!

- Iako i dalje ne postoji konkretno rješenje, dok god postoji i najmanja mogućnost da FOI dobije novu zgradu, u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, različitim ministarstvima, Varaždinskom županijom, Gradom Varaždinom, kao i drugim institucijama koje mogu pomoći, nastavit ćemo poduzimati sve potrebne korake kako bi se projekt konačno realizirao - poručila je dekanica FOI-ja.