Što donosi Špancirfest: najbogatiji, najraznovrsniji i najambiciozniji dosad

| 30.7.2019. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

- Preko 500 različitih programa, 80 uličnih izvedbi i performansa, preko 30 koncerata i 70- ak glazbenih programa, nastupa DJ-a i nastupa heroja ulica, šest predstava, četiri službene pozornice, preko stotinu izlagača koji stižu iz cijele Hrvatske, Slovenije i Mađarske od toga dvadesetak izlagača sa područja grada Varaždina – najavila je danas Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije, a koji će se predstaviti u sklopu najvećeg i najpopularnijeg hrvatskog uličnog festivala - Špancirfesta.

Organizatori Špancirfesta su Grad Varaždin i gradska Turistička zajednica, a trajat će od 23. kolovoza do 1. rujna. U tih deset dana posjetitelje očekuje raznovrsni i najbogatiji program do sada. Tako će Špancirfest u svojem 21. izdanju zauzeti gotovo svih 35 ha varaždinskog povijesnog gradskog središta.

- Taj će se prostor ispuniti različitim programima, uličnim koncertima, performansima uličnih umjetnika, izložbama, kreativnim radionicama, bogatom gastronomskom i svakom drugom hedonističkom ponudom, izlagačko-prodajnim kućicama, brojnim ugostiteljskim sadržajem i brojnim drugim spontanim događanjima. Doista ni jedna festivalska manifestacija u regiji ne može se pohvaliti tolikim brojem različitih sadržaja, sposobnih bez sumnje zadovoljiti svaki ukus bilo da se radi o glazbi, hrani i piću ili kreativnim sklonostima – najavila je Toth.

Pritom nisu zanemareni ni najmlađi jer Špancirfest posvećuje veliku pažnju programima za djecu koja na festivalu mogu ozbiljno kroz zabavu razvijati svoje kreativne sposobnosti, uživati u zabavnom parku te isprobati nove stvari.

Što se tiče koncertnog programa najavljeni su glazbeni sadržaji na četiri službene i nekoliko manjih pozornica ili glazbenih lokacija.
- I ove će godine središnji koncertni program biti smješten na prostoru Starog grada, koji je izrastao u središte zabave Špancira, a koncerti na glavnoj pozornici i dalje će biti otvoreni, bez naplate ulaznica –najavila je Toth.

Na prostoru Starog grada niknut će i nova zona pod imenom Kvart, nastala kroz suradnju festivala s udrugama mladih i inicijativnom V4EYC - Varaždin for European Youth Capital 2022.

- U Zoni Stari Grad tako ćemo imati prilike vidjeti i slušati raznoliku kombinaciju imena od world music Gypsy Kingsa by Baliardo i Dzambo Agusevi Orchestra, hip-hop moćnika Krankšvester&Vojka V, legendarnog Ramba Amadeusa, Gustava, Gorana Bareta s Majkama, Elementala i Meritasa do popularnog Tonya Cetinskog – najavljeno je.

S druge strane niz ekskluzivnih i intimnih koncerata donosi Vila Bedeković, jedino mjesto s naplatom ulaznica. Tako se prvog vikenda vraćaju nevjerojatni Božo Vrećo te u posebnom izdanju The Frajle, a drugog vikenda stižu dvije posebne vokalne poslastice – moćni tenor Tomislava Mužeka i njegovog tria sa sasvim neopernim programom te Tamburaški ansambl Centra tradicijske kulture i četiri tenora koji će zatvoriti koncertni niz kod Bedekovićke.

Na istom će se mjestu preko tjedna igrati komične predstave pa će posjetitelji moći gledati predstavu Pod hitno na hitnu domaćeg Kerekesh teatra, Ništa ljubav, samo sex i Samo preko njega mrtvog, Lude kuće iz Zagreba, Šta me snađe popularne Anđelke Prpić, Bogi Ivač znova, HNK-a u Varaždinu te hit Kako je počeo rat na mom otoku, GK Gavella i HNK Šibeniku.

Četvrta pozornica nalazit će se, kao i ranijih godina, na glavnom varaždinskom trgu – Korzu gdje će nastupiti niz zanimljivih imena: Ginger, Adastra, Ivana Galić, Jed Becker's group i Elvis Stanić, Commi Balde & Kaira Kela band, Sowas, Dixieland band Čakovec, Neki to vole vruće, Detour, Antun Stašić &Maestro Orchestra, Salsa Vibes i Ricardo Luque s Amigosima. Glazbe će biti i na ulicama Špancirfesta kroz nastupe uličnih umjetnika odabranih natječajem „Postani heroj ulica Špancirfesta“.

Što se uličnog programa i kreative tiče, najavljeni su brojni ulični umjetnici i performeri.

- Špancirfest se trudi svake godine na ulice Varaždina dovesti najbolje, najoriginalnije i najomiljenije ulične performere. Tu je i Kreativni program Špancira, osmišljen i pokrenut kako bi potaknuo razvoj kulturnih i kreativnih industrija te umjetnike, dizajnere i kreatore kroz festivalsko okruženje doveo u izravni kontakt s tržištem. Taj dio će se dodatno proširiti. Kreativnica u Uskoj ulici te Umjetnička ulica u Školskoj, prva posvećena pretežno dizajnu, a druga ostalim oblicima vizualnih umjetnosti bit će više popunjena nego prijašnjih godina s probranim izlagačima i popratnim programom – najavila je Toth.

Kapucinski trg je u posljednjih nekoliko godina ugostio neke spektakularne performanse ili instalacije. Ova godina neće biti iznimka pa će taj inspirativni otvoreni prostor biti polazišna točka za let u svemir.

- „Take me to the moon" (Universe) novost je na 21. Španciru. Radi se o multimedijalnoj kupoli koja će posjetiteljima ponuditi 12-minutnu projekciju svemira uz vrhunske svjetlosne i zvučne efekte – rekla je Toth.

Što se gastro ponude tiče, hedonistička ponuda hrane i pića na Španciru iz godine u godinu postaje sve važniji razlog dolaska. Ovogodišnji festival donosi brojne poznate i nove gastro sadržaje- od već nezaobilaznog Vinskog grada u palači Sermage, streetfood raja na Starom gradu do raznolike ponude tradicijskih, slanih i slatkih malih i velikih zalogaja raštrkanih po cijelom gradu.

Jedna od posebnosti Špancira je da posebnu brigu i pažnju posvećuje sadržajima za mlađe kojih ni ove godine neće nedostajati.  Pripremljen je razni program u Parku kreative, bit će tu i nezaobilazni Vindiland, radionice, ulične dječje izvedbe do zabavnog parka, a Špancir se u tom pogledu pretvara u poseban veliki dječji zabavno –kreativni park.

Novost je i ta da će se predstaviti prvi humanoidni robot pod imenom Cruzr kojeg će predstaviti hrvatsko poduzeće Vision Team u partnerstvu s visokotehnološkom kineskom tvrtkom UBTech.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da su Špancirfest mnogi dosad pokušavali kopirati, ali nisu uspjeli u onome u čemu je Varaždin jest.

- Ovo je zbilja najambiciozniji i najraznovrsniji festival do sada prema svim dobnim skupinama. Naš grad živi sa svojim festivalom, mi jedini koristimo i kreativne potencijale svojih građana. Drago mi je što se građani uključuju u sve većem broju, posebice mladi koji će po prvi put imati svoju zonu, tzv. kvart u dvorištu Centra za mlade. Ono što uvijek ističemo da smisao Špancira nije imati što više koncerata, predstava i uličnih performansa već da iskoristimo naše potencijale i da naše udruge, naši građani pokažu što znaju – rekao je Čehok, dodajući da će opet pomoći svojim obrtnicima.

 

 

Galerija slika