Stižu li nam propusnice? "Svakodnevno se analizira epidemiološka situacija" Foto: PU varaždinska; VV arhiva

Stižu li nam propusnice? "Svakodnevno se analizira epidemiološka situacija"

I.D./Varaždinske vijesti | 15.12.2020. u 20:14h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Sve se glasnije govori o mogućim strožim mjerama za božićne i novogodišnje blagdane, a često se spominje i ponovno uvođenje propusnica, odnosno mogućnost da se ograniči kretanje među županijama.

Naime, aktualne epidemiološke mjere na snazi su do 21. prosinca (nacionalne i županijske), osim novih mjera za trgovine i trgovačke centre koje su na snazi do 10. siječnja.

>> Predstavljene nove mjere koje stupaju na snagu od subote i traju najmanje do 21. prosinca

>> ZA NEKE MALO STROŽE Koje mjere od danas vrijede na području Varaždinske županije?

>> Na snagu stupaju nova pravila za trgovine i trgovačke centre, vrijede do 10. siječnja

Načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović na jučerašnjoj je konferenciji za medije, upitan hoće li se 21. prosinca postrožiti mjere i hoće li se uvoditi propusnice, rekao da će stožer ovaj tjedan imati konkretnije informacije i dogovore što će se poduzeti kako bi se brojevi počeli spuštati.

- Mi smo oprezni s najavama, ovaj tjedan ćemo precizirati neke stvari kako bismo nekoliko dana prije isteka odluke, 21. prosinca, mogli najaviti koji će biti okvir. Mi možemo i danas samo ponoviti da molimo sve sugrađane da se suzdrže od druženja, okupljanja, putovanja, pogotovo za blagdane - rekao je Božinović.

Upitali smo stoga danas i županijski Stožer civilne zaštite jesu li već poslali prijedlog novih mjera nacionalnom stožeru, hoće li se postojeće mjere produžiti, postrožiti ili ublažiti (s obzirom na pad broja novozaraženih), te postoji li mogućnost da će već od ovog vikenda ili početkom sljedećeg tjedna biti uvedeno ograničenje kretanja.

>> Varaždinska županija bilježi osjetan pad, 89 novih zaraza koronavirusom

- Županijski stožer za sada nije uputio nikakav novi prijedlog mjera Stožeru civilne zaštite RH. Svakodnevno se analizira epidemiološka situacija te će se postupiti sukladno epidemiološkoj slici, a također se očekuje i prijedlog mjera Nacionalnog stožera - odgovorili su nam iz Stožera, dodavši da ograničavanje kretanja među županijama nije u ingerenciji županijskih stožera civilne zaštite.

A upravo strože mjere i ograničenje kretanja zagovara i pulmolog Saša Srića.

- I dalje sam zagovornik strogih mjera. Varaždinska je županija bila u najgoroj poziciji, bilo je pitanje kraha zdravstvenog sustava - rekao je Srića u današnjem gostovanju na N1, komentirajući aktualnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, te pohvalio varaždinskog župana Radimira Čačića za uvođenje strogih mjera.

- Bolni rezovi su teški, ali bez njih nema efekata. Zatvaranje šoping centara, škole, mislim da se s tim kasnilo, a mislim da bi se trebalo krenuti i u zatvaranje svih ostalih pogona. Mislim da bi se trebalo ići u maksimalno zatvaranje pogotovo u predstojećem periodu, trebat će i propusnice jer dobar dio ljudi ovu situaciju još ne smatra ozbiljnom - rekao je Srića.

Označeno u