Stiže promjena vremena i nepovoljne biometeorološke prilike: kiša, pljuskovi, grmljavina... Foto: Pixabay/ilustracija

Stiže promjena vremena i nepovoljne biometeorološke prilike: kiša, pljuskovi, grmljavina...

DHMZ/Varaždinske vijesti | 13.9.2022. u 12:52h | Objavljeno u Aktualno

Promjenljivo i nestabilno razdoblje proteklih dana mjestimice je bilo praćeno grmljavinskim nevremenima i obilnom kišom, pogotovo na Jadranu i u predjelima uz njega.

Kako piše DHMZ, prva polovica ovog tjedna bit će u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Osobito će u srijedu i četvrtak biti vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju.

No u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa kišovito bi bilo još i u subotu.

Prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran, pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

Kiša praćena grmljavinom na području Varaždina očekuje se u četvrtak od 14 sati nadalje, a kišno će biti i u petak.

ewrbfoqhf.jpg

Biometeorološka prognoza

15. rujna

Atmosferske nestabilnosti i izražen južni vjetar uzrokovat će nepovoljne biometeorološke prilike na području sjevernog Jadrana te Like i Gorskog kotara. Iako nestabilnosti neće biti toliko izražene na području južnog Jadrana i središnje Hrvatske, biometeorološke prilike će i na navedenim područjima također biti nepovoljne. Razmjerno visoke temperature, sparina i jak vjetar južnih smjerova kod osjetljivijih skupina ljudi mogu uzrokovati pojačan umor, rastresenost i bezvoljnost. Najpovoljnije biometeorološke prilike očekuju se na krajnjem istoku zemlje.

Snimka_zaslona_2022-09-13_123840.jpg

16. rujna

Nepovoljne biometeorološke prilike prevladavat će na području cijele zemlje. Kod meteoropata je moguća pojava glavobolje, smanjenje koncentracije i radnog učinka. Kroničnim će bolesnicima vrijeme pojačati tegobe od kojih inače pate pa je, uz redovito uzimanje terapije, potrebno izbjegavati suvišne fizičke napore.

www.jpg

Označeno u