Stiže novi zakon o igrama na sreću, pročitajte koje su promjene

vv | 12.7.2024. u 08:22h | Objavljeno u Aktualno

VLADA je sa sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima se između ostalog želi dodatno onemogućiti rad nelegalnim priređivačima igara na internetu, a značajno se postrožavaju i odredbe po pitanju oglašavanja, prenosi Index. 

Prijedlog izmjena zakona je tako usmjeren na dva ključna područja - regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću i ograničavanje oglašavanja.

Mjere društveno odgovornog priređivanja tako obuhvaćaju uvođenje obveze identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupka isključenja igrača, uspostavu registra isključenih igrača, kao i mjere oduzimanja prava priređivanja igara na sreću zbog neprovođenja mjera društveno odgovornog priređivanja.

Kada je riječ o ograničavanju oglašavanja, ono uključuje ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audiovizualnim i radijskim programima, zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama, kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću.

Svi će se morati identificirati, i online i u poslovnicama

Prema izmijenjenom zakonu, odsad će i online i u fizičkim poslovnicama sudjelovanje u igrama klađenja i kasino igrama biti dopušteno samo osobama iznad 18 godina koje su se identificirale, a posebno će se pravilnikom propisati postupak i način identifikacije osoba.

Onima mlađima se zabranjuje i sudjelovanje u igrama i sam posjet kladionicama i kasinima, a odgovornost za provođenje zabrana snose priređivači, odnosno kasina i kladionice.

Samoisključenje i registar samoisključenih igrača koji će voditi HZJZ

Zakonski novitet je i registar samoisključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U njega će se, kako je ranije kazao Primorac, igrači s problemom ovisnosti moći sami upisati te će im na taj način biti onemogućen pristup igrama na sreću kod svih priređivača.

U nacrtu izmjena zakona stoji da igrač koji sudjeluje u igrama na sreću može podnijeti zahtjev priređivaču za samoisključenje/isključenje iz igre te zatražiti opoziv podnesenog zahtjeva. Samoisključenim igračima bit će onemogućeno sudjelovanje u igrama kod svih priređivača.

Isključenje igrača bit će, uz njegovu suglasnost, moguće i ako to zatraže Hrvatski zavod za socijalni rad, ustanove za zaštitu obitelji i zdravstvene ustanove za zaštitu mentalnog zdravlja i liječenja ovisnosti, u slučajevima kada igrač zbog prekomjernog igranja nanosi štetu sebi ili obitelji koju uzdržava.

U lutrijskim igrama moguće je isključenje iz igara koje se priređuju putem interneta zbog opcije igranja brzih igara koje su većeg adiktivnog potencijala od lutrijskih igara koje se priređuju u zemaljskim poslovnicama.

Znatno se ograničava oglašavanje u medijima i na svim javnim površinama, osim na zidovima kladionica i kasina. Zabranjuje se i oglašavanje bonusa i besplatnih vrtnji.

Prijedlogom zakona zabranjuje se oglašavanje igara na sreću u svim tiskanim medijima, dok se oglašavanje na televiziji i radiju te putem interneta (osim na stranicama samih kladionica i kasina) zabranjuje u vremenu od 6:00 do 23:00. Lutrijske igre niskog rizika bile bi izuzete od ograničenog oglašavanja u medijima.

Zabranjuje se i oglašavanje igara na sreću na svim javno vidljivim površinama osim na vanjskim dijelovima prostora u kojima se priređuju igre na sreću.

Zabranjuje se i svako oglašavanje koje poziva osobe na igranje igara na sreću ponudom bonusa, besplatnih vrtnji i sličnih pogodnosti izuzev na internet stranicama priređivača igara na sreću