Stigli prvi privremeni rezultati državne mature, očekuje se 4000 prigovora na rezultate

| 11.7.2022. u 15:47h | Objavljeno u Aktualno

Na ovogodišnjoj Državnoj maturi u prosjeku je svaki deseti učenik pao iz barem jednog od obaveznih predmeta - matematike, hrvatskog jezika i engleskog jezika - govore neslužbeni podaci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), javlja Jutarnji.hr.

U engleskom jeziku učenici su postigli bolje rezultate i na osnovnoj i na višoj razini, na hrvatskom su bolji rezultati na osnovnoj, a nešto lošiji na višoj razini, dok su u matematici obrnuto - navodi v.d. ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović te navodi da su ovogodišnji rezultati državne mature, ukupno gledajući, na razini prošle godine, a mjestimice i bolji.

Bolje su rezultate učenici postigli i u izbornim predmetima poput kemije, biologije, psihologije, povijesti i geografije, a nešto su lošiji rezultati ostvareni u fizici te politici i gospodarstvu.

Ove je godine Državnoj maturu pristupilo 28.451 učenik iz gimnazija i strukovnih škola, što je opet najmanji broj kandidata otkako je matura uvedena. Broj učenika na maturi u prosjeku pada za 2000 po godini, lani ih je bilo 31.799.

Ukupno je ove godine pisano 107.915 ispita, a onih obveznih iz matematike, hrvatskog i engleskog 85.353. Negativnu je ocjenu dobilo 8.119 ispita, odnosno 9,5 posto, čime je u prosjeku svaki deseti učenik pao jedan od obveznih predmeta.

S obzirom na to da je jedan dio učenika vjerojatno pao više od jednog predmeta, teško je reći točan broj onih koji nisu prošli maturu, a učenik nije prošao maturu ako nije prošao prag prolaznosti za jedan od predmeta, za matematiku je on na 25 posto, za hrvatski jezik 35 posto, a engleski 36 posto.

Srednjoškolcima i dalje najteže ide matematika, a sasvim blizu je i hrvatski jezik. Lani je 14 posto učenika umjesto eseja iz hrvatskog predalo prazan papir. Za engleski jezik, s druge strane, ovogodišnji su rezultati najbolji unazad nekoliko godina. Osim toga, gledajući A (višu) i B (osnovnu) razinu, može se uočiti da je više negativnih ocjena bilo na osnovnoj razini ispita nego na višoj. Tako je, primjerice, višu razinu matematike palo svega 635 učenika (5,9 posto) u odnosu na 3049 učenika (18,9 posto) koji su pali osnovnu B razinu matematike. Što se hrvatskog tiče višu je razinu palo njih 1378 (7,5 posto), a osnovnu 1783 (20,9 posto), a engleski je na višoj razini palo samo 142 učenika (0,82 posto) dok je na osnovnoj njih 1132 (12,9 posto).

Istodobno s objavom rezultata mature u ponedjeljka u podne počeo je teći i rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita mature. Taj se prigovor mora podnijeti u roku od 48 sati od objave privremenih rezultata mature, odnosno do 13. srpnja u 12 sati, očekuje se da će prigovora na rezultate biti na sličnoj razini kao i prošle godine, oko 4000.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci