STEM revolucija u Varaždinskoj županiji: Micro:bit računala za učenike petih razreda Foto: Krešimir Đurić

STEM revolucija u Varaždinskoj županiji: Micro:bit računala za učenike petih razreda

| 24.4.2017. u 12:08h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Nenad Bakić potpisali su danas Sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije, u sklopu kojeg će Varaždinska županija za sve osnovne škole kojima je osnivač nabaviti najsuvremeniji edukativni alat naročito pogodan za razvoj digitalne pismenosti i kreativnosti, mikro-računalo BBC micro:bit.

Varaždinska županija prva je i zasad jedina jedinica lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koja je svim učenicima petih razreda osnovnih škola kojima je osnivač osigurala mikro-računala.

- Činjenica je da obrazovni sustav u Republici Hrvatskoj zaostaje za razvijenim europskim zemljama. Ali mi u Varaždinskoj županiji smo shvatili da djeci trebaju suvremene vještine učenja, komunikacije i prezentacije kako bi se kasnije mogli prilagoditi globalnom razvijenom tržištu rada. Ovaj sporazum je početak, a cilj nam je da svi učenici osnovnih škola u Varaždinskoj županiji budu ravnopravni s učenicima iz najrazvijenijih zemalja Europe – istaknuo je Štromar.

Institut za razvoj i inovativnost mladih, koji je partner Zaklade Micro:bit za Hrvatsku i nekoliko drugih zemalja, obavit će pritom inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama čiji osnivač je Varaždinska županija. BBC micro:bit je nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Nenad Bakić, koji je sa suprugom Rujanom osnivač IRIM-a, pojasnio je da je micro:bit zapravo malo računalo koje ima izrazito male ulazne barijere.

- Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj. Iznimno jednostavan i pristupačan način korištenja i mogućnost bežičnog spajanja te velik broj senzora omogućuju korištenje na razne načine u školama, uključujući i standardne predmete kurikuluma kao što su kemija, biologija, matematika, glazbeni i likovni odgoj i informatika – naglasio je Bakić i dodao kako se nada da će i druge županije slijediti primjer Varaždinske županije.

- IRIM je u akciji STEM revolucija već podijelio 22.000 micro:bitova u tisuću institucija širom zemlje, i jako mi je drago da je Varaždinska županija krenula u smjeru koji pokazuje da je okvir manje bitan, a da je bitnije što se radi unutar okvira te da se u okviru postojećeg kurikuluma može napraviti daleko više - istaknuo je Bakić.

Mikro računala se zbog svoje široke primjenjivosti mogu koristiti na svim razinama obrazovanja - u osnovnim školama, na fakultetu, na izvannastavnim aktivnostima, kao i u srednjoj školi. Bakić napominje kako jednostavnost i svestranost ovaj uređaj čine laganim i zabavnim polazištem djece za ulazak u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere.

- STEM područje je temelj za razvoj novog društva u kojem se primjenjuju tehnologije budućnosti. Zato će Varaždinska županija omogućiti da svi učenici petih razreda dobiju primjerak najmodernije tehnologije i pripadajuću edukaciju - dodao je Štromar i dodao kako se Varaždinska županija ovime uključuje u društvo razvijenih zemalja kao što su Velika Britanija, Nizozemska, Island, Norveška i Finska, koje omogućavaju razvijanje pedagoškog standarda u području znanosti, tehnike i matematike u svim osnovnim školama.

- Ovaj sporazum samo je nastavak naše reforme školstva u praksi, ali i početak jednog novog projekta i dodatnog unapređenja obrazovanja u Varaždinskoj županiji. Za početak će se mikro-računalo BBC micro:bit osigurati za sve učenike petih razreda, a cilj je da u narednom razdoblju svi učenici osnovnih škola dobiju priliku primjenjivati najmoderniju tehnologiju – istaknuo je Štromar.

- Prije nekoliko dana od ministra obrazovanja čuli smo obećanje da u 2018. godini počinje kurikularna reforma. Nadam se da to nije samo predizborno obećanje. Mi u Varaždinskoj županiji malo smo se požurili po pitanju reforme obrazovanja, a provodimo  je u praksi. Kurikulume, nažalost, sami ne možemo mijenjati, ali zato sad već imamo najbolje opremljene škole u Hrvatskoj, svi osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, čak 90 posto učenika pohađa nastavu u jednoj smjeni, dok je hrvatski prosjek tek 16 posto, a u Zagrebu nastavu učenici pohađaju čak u tri smjene – kazao je Štromar i naglasio da je Varaždinskoj županiji razvoj obrazovanja na vrhu liste prioriteta.

- Već desetak godina kroz Centre izvrsnosti Varaždinska županija nastoji pomoći nadarenim učenicima. Osim toga, uvođenjem jednosmjenske nastave dodatno se poboljšao cjelokupni obrazovni sustav u županiji. Uz sve navedeno, svim osnovnoškolcima su osigurani besplatni udžbenici kako bi se pomoglo i njihovim roditeljima. Tu je i sufinanciranje prijevoza za srednjoškolce, a u planu je i uvođenje školskog sustava jednakih šansi – zdrava prehrana za sve srednjoškolce – najavio je Štromar.