Stanje u Lovrečan Otoku normalizirano, Drava više ne prijeti

M.P./Varaždinske vijesti | 31.10.2018. u 09:13h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Stanje na području Lovrečan Otoka u općini Cestica kojeg je jučer poplavila rijeka Drava - normalizira se.

Podsjetimo, zbog obilnih padalina u Austriji stvorio se vodeni val na Dravi koji je, nakon što je prouzročio probleme u Sloveniji, stigao i do Hrvatske. Prvo je na "udaru" bilo područje općine Cestica, konkretno mjesta Brezje Otok i Lovrečan Otok gdje je do izlijevanja Drave došlo jučer poslijepodne od 16.30 do 17.15 sati. Poplavljene su šume i poljoprivredna zemljišta, a zbog izlijevanja vode za sav je promet zatvorena i lokalna cesta 25002 od raskrižja s državnom cestom D2 cijelom dužinom kroz naselja Lovrečan Otok i Brezje Otok.

Zdravko Vrbanić, pročelnik varaždinskog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, kazao je kako se u Lovrečan Otoku nalazi šest kuća, koje su na nebranjenom području, te je voda poplavila podrume.

- Voda nije ušla u kuće, no ljudima su poplavljeni podrumi, ali to je bilo zbog podzemnih voda. Srećom, nije se ponovila situacija od 2012. godine. Stanje se sada smiruje - naveo je Vrbanić.

Usto, iz varaždinskog PUZS-a navode kako su jučer uvedene redovne mjere obrane od poplava na rijeci Dravi za dionice A.33.10. i 33.11, točnije od granice sa Slovenijom do željezničkog mosta u Varaždinu.

Trenutno je na hidroelektrani Varaždin protok 1.550 kubika.

Iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda također umiruju i navode kako situacija nije kritična.

- Nije ni približno kritično kao 2012. Tada je, podsjećam, ukupni protok na HE Varaždin bio 3.300 kubika, sada je malo manje od 1.600, odnosno duplo manje. Inače, uzvodno u Austriji i Sloveniji protok se također smanjio, nije ni približno dosegao vrijednosti koje su bile predviđene, no na HE Varaždin se još uvijek propušta isti protok kao i noćas, odnosno oko 1.200 kubika u staro korito rijeke Drave što će potrajati kroz čitav dan. Nakon toga očekujemo padanje protoka - rekli su nam iz Hrvatskih voda uz napomenu da su još uvijek na snazi redovne mjere obrane od poplava, ali nikakvih opasnosti nema.