Foto: Ilustracija

Spriječena ekološka katastrofa: Kod Čakovca istjecanje slane vode i masnoća

A.Š./Varaždinske vijesti | 15.4.2016. u 11:40h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je u šumi na području Grada Čakovca, između Mihovljana i Mačkovca, došlo do istjecanja slane vode i masnoća u okoliš uslijed puknuća cijevi, tj. slanovoda, održan je žurni sastanak svih za to zaduženih službi i inspektorata. U prostorijama INA d.d., Centralna plinska stanica Mihovljan, o stanju okoliša raspravljali su Zoran Vidović, zamjenik župana i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije, Alan Resman, stručni suradnik za zaštitu i spašavanje Međimurske županije te predstavnici INA-e, STSI-a i državnog vodopravnog inspektora.

- Pritom je potvrđena informacija kako je do puknuća cijevi došlo prilikom tlačne probe slanovoda, pri čemu je došlo do istjecanja zamašćene tekućine. No brzom intervencijom djelatnika INA-e i pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Čakovec spriječeno je otjecanje zamašćene vode u potok - priopćili su iz Međimurske županije.

- Kako su istaknuli iz društva INA d.d., upravo zahvaljujući ovakvim brzim reakcijama međimurskih službi koje moraju intervenirati u akcidentnim situacijama, sigurni su kako ni u kojoj situaciji koja ih može zateći, nema opasnosti za okolno stanovništvo i za okoliš - priopćili su u Međimurskoj županiji.

Što pak se tiče onečišćene zemlje tijekom istjecanja vode, najavljeno je kako će se ona ukloniti i zbrinuti po ovlaštenoj osobi. INA d.d. će poduzeti sve radnje temeljem naloga inspektora zaštite okoliša, te će o istima upoznati nadležna tijela i Međimursku županiju. Isto tako, predmetne institucije će biti upoznate s trenutnim stanjem te o svim poduzetim mjerama u cilju sanacije terena i vraćanja okoliša u prvobitno stanje.