SPOR ZBOG TERENA "Na temelju čega ovrhu vodi Sportsko društvo koje nije vlasnik baš ničega?" Foto: VV arhiva

SPOR ZBOG TERENA "Na temelju čega ovrhu vodi Sportsko društvo koje nije vlasnik baš ničega?"

| 24.9.2018. u 14:54h | Objavljeno u Aktualno

- Bez adekvatnog obeštećenja, ne vidim na osnovu kojeg bi to zakona, prava ili odluke moja stranka trebala bilo kome predati ili napustiti sportski objekt, odnosno halu s terenima, koju je sama izgradila, ukoliko je Hrvatska pravna država - naglašava Tihomir Rožmarić, varaždinski odvjetnik i pravni zastupnik Stjepana Igreca, varaždinskog poduzetnika i vlasnika tvrtke Igrec sport, koja je početkom 90-ih godina izgradila dvoranu s teniskim terenima na zemljištu, koje je tada bilo u društvenom vlasništvu.

Sada, nakon gotovo 30 godina, najavljuje se da će taj objekt preuzeti Grad Varaždin jer je u međuvremenu uspio ishoditi upis prava vlasništva nad tom nekretninom uz varaždinske Gradske bazene. No, iako se preuzimanje objekta „milom ili silom“ najavilo „najkasnije za rujan“, to se nije dogodilo. Štoviše, pitanje je kada će i hoće li do toga uopće doći bez obeštećenja jer pravna bitka ne samo da nije završena, već se zahuktava, budući da je Igrec sport podnio prigovor na rješenje o preuzimanju objekta putem ovrhe te tužbu radi poništenja uknjižbe vlasništva.

Sporenja dulja od dva desetljeća

- U ime Igrec sporta podnio sam tužbu za poništenje uknjižbe Grada Varaždina kao vlasnika zemljišta gdje je objekt s teniskim terenima jer se radi o ništavnosti. Na tu je ništavnost trebalo ići i prije, posebno poduzeće Varteks, koji je mimo zakonske osnove nakon višegodišnje prave bitke ostao bez vrijednog zemljišta na kojem su bili stari, otvoreni, a danas natkriveni gradski bazeni - tvrdi Rožmarić, dodajući da kao bivši sportaš smatra velikom štetom što Varaždin više nema bazene olimpijskih dimenzija, kakve je nekada imao jedini u zemlji, uz Zagreb.

Sudska sporenja oko vlasništva nad zemljištem na kojem su teniski tereni Igrec sporta, ali i vlasništva oko terena i dvorane, traju već više od dvadeset godina.

- Hala je izgrađena 1992. na zemljištu, koje je tada bilo u društvenom vlasništvu, dok je Varteks imao pravo njegovog korištenja, koje je nekada bilo izjednačeno s vlasništvom, tako da je vlasništvo nad zemljištem u društvenom vlasništvu upisivano u korist poduzeća, ukoliko su ona bila upisana kao njihovi korisnici. U ugovoru o zakupu iz 1991., koji je Igrec sport sklopio s Radničkim športskim društvu Varteks, a de facto s Varteksom, jasno stoji da će na neizgrađenom građevinskom zemljištu o svom trošku napraviti dvoranu s teniskim terenima čiji će biti vlasnik, dok će u slučaju prodaje objekta ili zemljišta Grad i Igrec međusobno ugovoriti pravo prvokupa - ukazuje Rožmarić.

Neizgrađeno građevinsko zemljište uz Gradske bazene, kako naglašava, postalo je izgrađeno nakon što je na njemu, sukladno građevinskoj dozvoli, izgrađeni teniski tereni i dvorana koja nije montažni, privremeni objekt ili balon, već čvrsti objekt, budući da se ne može jednostavno odstraniti jer ima izlivene temelje i dr.

Više pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...