Spor s Arenom Varaždin nastao zbog zatvaranja restorana, nedostatak menija i broja čistačica

| 13.7.2021. u 19:25h | Objavljeno u Aktualno

Jedna od spornih situacija odmah na primopredaji vlasti u Gradu Varaždinu, bilo je otkriće da je Grad Varaždin dužan oko 12 milijuna kuna za ugovor s TPN Dravom d.o.o. za Arenu Varaždin, odnosno s tvrtkom Max Bögleom koja upravlja dvoranom, te se danas glasalo da se u 12 rata po oko miljun kuna otplati taj dug do sredine 2022. godine.

- Ja ću biti malo bahat i jedini sam u tom mandatu, a vjerojatno i danas, pročitao cijeli ugovor. Kako smo došli do 14,5 milijuna kuna. Imate formulu u koju se uvrste nedostaci i samo uvrštavate u formulu. Ja sam došao do te brojke. Da je sada tematska sjednicu, objasnio bih vam sve točke. To zna i gospodin Buljan i gospodin Šved. Mi smo se potrudili da bi s 1. rujnom bilo smanjenje ugovora za skoro 500 tisuća kuna, mislim da je ispalo 480 tisuća kuna - rekao je Avar i objasnio da se standardi kvalitete nisu pridržavali zbog pandemija, ali da su nepravilnosti utvrđene još 2014. godine.

Ivan Čehok je tada krenuo s obrazloženjem da se utvrdilo da se TPN Drava nije zapravo pridržavala standardima kvalitete koje su ugovorno trebali biti ostvareni, a to je da restoran koji je mora biti otvoren u prostorima Arene Varaždin, a zbog epidemije nije bio otvoren.

- Zašto nam oslabljujete poziciju tako da ćemo mi sve vama platiti, a onda ćete vi jednog dana otvoriti restoran. Trebamo okulista za to da se utvrdi. Nemaju pet čistačica zaposleno jer naravno da nemaju zbog covida, ali onda je logično da mi onda kao gradska vlast velimo da nam smanje najamninu jer ne poštuju standarde kvalitete. Niste se dogovorili na ovu isplatu, nego ste pristali. Mi nemamo nikakvu vremensku silu da im moramo to danas platiti - zalagao se Čehok i naglasio da je država podržala inicijativu da se ide na smanjenje zakupnine, iako se s tom procjenom bivšeg gradonačelnika nije složio Marković.

- Ja bih molio pismeno gdje je vama država rekla da možete pregovarati u njezino ime, a oni su cijelo vrijeme slali svoj puni iznos i slali na fakture te zaračunavali kamatu. Proces pregovora o smanjenju zakupnine se moglo već prije pokrenuti još 2017., ako nije već ona prijašnja vlast - rekao je Marković.

Nakon toga je vijećnik Ivan Obadić naglasio da je Ivan Čehok u jednom od javnih istupa prije drugog kruga izbora rekao da je dogovoreno smanjenje zakupnine.

- Mene to zbunjuje. Kako se tako olako govorilo pravnim poslovima koji su vrijedni milijune kuna i lagati javnosti - rekao je Obadić.

- Ja jako dobro znamo što sam rekao. Tada sam rekao o smanjenju mjesečnih obroka. Bez privole privatnog partnera ne bismo mogli napraviti. Ovdje je riječ o dvije stvari. Jedno je potraživanje o neispunjenju ugovornih obveza. Restoran nije radio, nema pet menija, ne rade čistačice i tako dalje, a drugo je smanjenje za budućnost ugovornih obveza na osnovi depozita. Bilo je dogovoreno da imamo podlogu za 51 milijun kuna smanjenja, ali mi smo definitivno dogovorili spor koji je nastao - objasnio je Čehok.

Odluka je prihvaćena sa 14 glasova za, dva glasa protiv i dva suzdržana glasa.