Agrosolarne elektrane mogle bi učiniti RH samodostatnom, a u Ivancu se gradi prva!

vv | 1.6.2023. u 16:57h | Objavljeno u Aktualno

Instalirana snaga iznosit će 15 MW/p, a na nekad zapuštenim površinama Varaždinske i susjedne Krapinsko - zagorske županije proizvodit će se i zelena energija i ekološka hrana

Prvu agrosolarnu elektranu u Ivancu, ali i u Hrvatskoj, počela je graditi Solida grupa, koja u vlasništvu ima mrežu od 30 solarnih elektrana.

>> SOLIDA GRUPA Treba imati hrabrosti upustiti se u nepoznato, bez toga nema uspjeha

Solarni paneli dignuti na metar visine u samom startu povećali su troškove izgradnje za 10 posto. Instalirana snaga iznosit će 15 MW/p, a završetak radova na 10 milijuna eura vrijednoj investiciji očekuje se sredinom sljedeće godine.

Solarna_Ivanec_dron_foto-21.jpg

Agrosolarstvo uspješno spaja proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te poljoprivredu i stočarstvo

Solarna_Ivanec_foto-8.jpg

Solarna_Ivanec_foto-19.jpg

- Potencijali agrosolara zaista su veliki i ne čudi što su sve popularniji u svijetu. Ovaj projekt u Ivancu odličan je primjer korištenja tehnologije na inovativan način kako bi se postigli ekonomski, ekološki i socijalni ciljevi – istaknuo je Dubravko Posavec, direktor Solida grupe.

Na prvoj agrosolarnoj elektrani uzgajat će dvjestotinjak ovaca, a u budućnosti će graditi agrosolarnu elektranu 30 MW/p podno Ribić Brega. Tamo će, na površini od 60 ha, kositi travu i sijenom zimi prehranjivati ovce.

Kombinacija proizvodnje električne energije i poljoprivrede otvara mogućnost stvaranja novih radnih mjesta u ruralnim područjima, a istovremeno smanjuje ovisnost o fosilnim gorivima

- Sve naše buduće elektrane bit će istog tipa, a u planu imamo izgradnju još 200 MW - dodao je Posavec. Naime, poljoprivredni sektor se iz godine u godinu bori s klimatskim promjenama koje uzrokuju niže prinose i štete. No kada se solarni paneli pažljivo rasporede iznad usjeva, štite ih od ekstremnih vremenskih uvjeta. Osim toga, dolazi do smanjenog isparavanja i povećanja vlažnosti tla te rasta proizvodnje električne energije. Usjevi ispod solara smanjuju temperaturu fotonaponskih modula što povećava produktivnost.

Solarna_Ivanec_dron_foto-12.jpg

Solarna_Ivanec_foto-35.jpg

Na taj način, pojašnjava direktor Solida grupe, zapuštene površine u Varaždinskoj i susjednoj Krapinsko – zagorskoj županiji, na kojima će u budućnosti graditi agrosolarne elektrane, stavit će u dvostruku funkciju - proizvodnju zelene energije i ekološke hrane.

- Sinergija solara i poljoprivrede ima potencijal učiniti Hrvatsku samodostatnom - poručio je Dubravko Posavec.

Završetak radova očekuje se sredinom sljedeće godine

Solarna_Ivanec_foto-42.jpg