Slučaj "švicarski franak": Svaki tjedan, ništetan je ugovor još jedan!

Napisao/la: vv -

Polako se ustanovljuje nepravomoćna sudska praksa kojom se utvrđuje ništetnost CHF ugovora o kreditu, posebice  konvertiranim kreditima. Tako je nakon splitskog, riječkog i zadarskog suda, sada i Općinski sud u Kutini donio nepravomoćnu presudu kojom se utvrđuje ništetnost konvertiranog CHF ugovora o kreditu te se nalaže i isplata preplaćenoga novca potrošaču tužitelju.

- Sutkinja Jasmina Pintarić, na temelju kvalitetne tužbe odvjetnice Liljane Maravić-Pirš, obrazložila je presudu za ništetnost CHF ugovora time da na konkretnu presudu utjecaj ima kolektivna presuda u slučaju franak, budući da je kolektivnom presudom utvrđeno da su nepoštene i time ništetne ugovorne odredbe o promjeni kamatne stope te o valutnoj klauzuli CHF, kakve su ugovorene u ugovoru koji je utvrđen ništetnim. Zatim, tuženik, odnosno OTP banka raspolagao je potrebnim stručnim znanjem u odnosu na ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu i valutnu klauzulu CHF, ali tužitelju nije dao potrebne informacije o tome. Nadalje, odredbe o kamatnoj stopi kao ugovorenoj cijeni i valutnoj klauzuli CHF kao predmetu ugovora, bitni su sastojci ugovora, a budući da su bitni sastojci ugovora ništetni, ništetan je ugovor u cijelosti, odnosno budući da je ništetan ugovor, ništetan je i sporazum o založnom pravu na nekretnini koja je bila sredstvo osiguranja ugovora, pojašnjavaju u udruzi Franak u vezi presude glede kredita iz 2006. od 63.000 CHF odnosno oko 290.000,00 kn, podignut na 20 godina otplate.

Iznos za isplatu, kako dodaju, utvrđen na temelju konačnog obračuna po stjecanju bez osnove, gdje je najprije izračunato što banka duguje tužitelju zajedno sa zateznim kamatama, nakon čega je od toga iznosa oduzet iznos kredita isplaćen u kunama te je iznos od 300.000,00 kuna ostatak koji OTP banka mora platiti tužitelju. Nakon toga niti banka, niti tužitelj više nemaju nikakvih potraživanja jedan prema drugome.

- Pozivamo Vrhovni sud RH da što prije riješi pitanje revizije po pitanju ništetnih CHF ugovora o kreditu, kako bi tužitelji potrošači konačno dobili pravnu sigurnost za svoje privatne tužbene zahtjeve na temelju kolektivne presude u slučaju franak. Udruga Franak ponavlja, ako su ništetni predmet i cijena, sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima ništetan je i kompletni ugovor. Osim toga, Sud EU svojim presudama C-118/17 i C-260/18 utvrdio je da bi ugovor s nepoštenom valutnom klauzulom trebao biti ništetan, a hrvatski CHF ugovori o kreditu imaju nepoštenu i valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu, pa u skladu sa zakonskim odredbama i utvrđenjima Suda EU nikakvih dilema po tome pitanju ne bi smjelo biti, vele u udruzi Franak te pozivamo sve koji žele informacije i savjet vezano za slučaj franak, da se jave na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

                                                                                                                                                                                                                        Udruga Franak

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.