SLUČAJ "PSIHIJATAR" Javilo se još šest bivših pacijentica: "Imao je aferu i sa 16-godišnjakinjom" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

SLUČAJ "PSIHIJATAR" Javilo se još šest bivših pacijentica: "Imao je aferu i sa 16-godišnjakinjom"

Ivica Kruhoberec | 5.9.2020. u 11:12h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon emitiranja emisije Provjereno, još šest bivših pacijentica psihijatra požalilo se na njegovo ponašanje, doznajemo od voditelja tima za krizna stanja Crvenog križa Nebojše Buđanovca, koji napominje da su se tri javile njemu osobno, a isto toliko bivšoj partnerici psihijatra, pa mu u vezi potonjih nisu poznati nikakvi detalji.

- U svakom slučaju, sve su to grde priče u kojima ima seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, od kojih se jedna od onih meni poznatih dogodila prije jedanaest godine, druga prije osam, dok bi za treću trebalo utvrditi vrijeme, što ne bi trebalo biti teško jer bi trebao postojati popis pacijenata - ukazuje Buđanovac, dodajući da su ih sve uputili na Anu Malbašu, koja je radila prvu emisiju u kojoj je pred kamere stala samo bivša partnerica i pacijentica psihijatra, a djelomice je pročitan iskaz još jedne bivše pacijentice te slučaj koji je spomenuo dr. Slavko Sakoman.

Nakon novih javljanja, očigledno ukupan broj slučajeva došao je na devet, ali za sada jer sugovornik vjeruje da to nije konačan broj.

- Uz šest novih slučajeva, postoje tri bivše pacijentice, koje su mi još 2010. otkrile da su bile sa psihijatrom u vezi, ali svojevoljno, tako da je odbačena moja prijava HLK, koju sam s tim u vezi podnio 2016. godine. Nadalje, zbog zastare, odbačena je kaznena prijava DORH-u pacijentice KN., koja mi je zbog straha od reakcija tek ove godine ispričala što je bilo 2009. Tu je i slučaj na koji je ukazao Sakoman te, naravno, slučaj bivše pacijentice, a kasnije i partnerice psihijatra - nabraja sugovornik te naglašava da je čuo za još najmanje pet slučajeva za koje saznanja ima samo iz "druge ruke“ pa mu nisu poznati detalji, a zna da je neke slučajeve prijavila dr. Zemira Medved, koja je nakon toga smijenjena s mjesta voditeljice psihijatrije OBV, tako smatra kako je moguće da je ravnatelj OBV znao nešto ranije.

Najraniji slučaj, koji mu je poznat, zbio se u Čakovcu.

- Psihijatru tu nije produljena specijalizacija jer je imao aferu s 16-godišnjakinjom pacijenticom. Bilo je to prije dvadesetak godina, nakon čega je otišao u misiju u Benin, a po povratku se zaposlio u Varaždinu. Za njega prvi put čujem, kao što sam rekao, prije deset godina. Iako sam čuo za neke stvari i u međuvremenu, emam izravnih pritužbi sve do ove godine, kada mi već spomenuta bivša pacijentica K.N. iznosi ružne detalje, koji su objavljeni i u emisiji Provjereno. Dok je ona svoj slučaj prijavila DORH-u, ja sam ga u njezino ime prijavio HLK pa mi nije jasno kako je moguće danas tvrditi da protiv psihijatra nema prijava, to tim više što postoji i prijava dr. Sakomana, veli Buđanovac, napominjući da je prijavu podnio u veljači ove godine, ali još ništa od toga nije riješeno, dok se emisija zabranjuje u roku od jednog dana pa se pita kako je to moguće te štiti li se psihijatra i zašto.