SLUČAJ KARINGTON Suđenje bivšim varaždinskim čelnicima opet ispočetka, a optužnica iz 2014. Foto: VV arhiva

SLUČAJ KARINGTON Suđenje bivšim varaždinskim čelnicima opet ispočetka, a optužnica iz 2014.

vv | 23.10.2021. u 12:06h | Objavljeno u Aktualno

- Ne smatram se krivim za kaznena djela koja mi se stavljaju na teret - izjavili su na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno Ivan Čehok i Zlatko Horvat, bivši varaždinski gradonačelnik i njegov zamjenik, kao i još dvije fizičke i pravne osobe, nakon što je pročitana optužnica iz 2014. godine, kojom ih Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta tereti za zlouporabu položaja i ovlasti na štetu Grada Varaždina, a u korist Coninga u stečaju te B.M. i M.H.

Budući da su potonji djeca okrivljenih, iskoristili su blagodat nesvjedočenja na još jednom početku postupka u pravosudnom slučaju nazvanom Karington zbog tvrdnji da bi u toj zgradi Stanoinga bivši varaždinski dužnosnici došli do stanova zahvaljujući mitu za navodno pogodovanje kod zamjene gradskog i privatnog zemljišta.

Uz dokumentaciju koja je ranije predlagana i čitana, zamjenica ravnateljice USKOK-a Ksenija Krizman kao dokazne prijedloge predložila je čitanje zapisnika o iskazima svjedoka ispitanih tijekom istrage, a ukoliko ne postoji suglasnost za to, predlaže njihovo neposredno ispitivanje. Ostala je i kod prijedloga da se pročitaju nalazi te neposredno ispitaju vještaci Davorin Štengl i Marija Hrešć, a od nove i do sada nepostojeće dokumentacije predlaže čitanje izreke presude kojom su Miljenka M., Marko K. i Matija K. proglašeni krivim za kaznenog djelo krivotvorenja isprava i to upravo onih koje se odnose na kazneno djelo iz jedne od točki u odnosu na optuženog Ivana Čehoka.

Branitelj bivšeg varaždinskoga gradonačelnika, danas gradskog vijećnika, ostao je kod dokaznih prijedloga iz podneska od 15. veljače 2018. kao i kod navoda iz podneska iz ožujka 2020. u kojem je naznačeno zbog kojih razloga obrana smatra da bi trebalo prvenstveno ispitati vještaka Štengla, kao i svjedoka predloženih od strane USKOK-a.

Zašto je sudski postupak u slučaju Karington krenuo već četvrti put ispočetka, tko su svjedoci i što je otišlo u zastaru, pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...