Slovenija uvodi graničnu kontrolu na granici - objavljen popis prijelaza

Varaždinske vijesti/HRT | 20.10.2023. u 16:55h | Objavljeno u Aktualno

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar potpisao je danas odluku o određivanju graničnih prijelaza s Hrvatskom i Mađarskom na kojima će se dopustiti prelazak državne granice za vrijeme privremene kontrole. Na 14 prijelaza granicu će moći prijeći svi koji ispunjavaju uvjete, a još 18 će ih biti za one koji imaju pravo slobodnog kretanja prema zakonima EU, objavio je portal HRT-a.

Slovenija od subote uvodi privremenu graničnu kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom, koja će za početak trajati do 30. listopada s mogućnošću produljenja.

Kako je priopćeno iz slovenskog MUP-a, uz 12 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni putnički i teretni promet na granici s Hrvatskom i dva na granici s Mađarskom, a osobe koje imaju pravo na slobodno kretanje prema zakonima EU granicu će moći prijeći na još 18 graničnih prijelaza.

To su državljani EU-a, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Švicarske i članovi njihovih obitelji, bez obzira na državljanstvo.

Slovenska policija podsjetila je putnike da se moraju pridržavati uvjetima prelaska granice na svakom graničnom prijelazu, izmijenjenog režima prometa, pridržavati se uputa policije i podvrgnuti se graničnoj kontroli.

Prilikom prelaska granice dužni su pokazati važeću ispravu za prijelaz granice.

- Privremeno ponovno uvođenje nadzora na granici će se provoditi koordinirano i u suradnji s policijama Italije, Hrvatske i Mađarske, stoji u priopćenju slovenskog MUP-a.

Granični prijelazi s Hrvatskom koji će služiti za međunarodni cestovni i teretni promet svima koji ispunjavaju uvjete: Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč i Petišovci.

Prijelazi za međunarodni željeznički promet: Rakitovec, Ilirska Bistrica, Metlika, Dobova, Rogatec, Središče ob Dravi i Lendava. - Lendava

Granični prijelazi za međunarodni cestovni i teretni promet za one koji to pravo imaju po zakonima EU: Podgorje, Babno polje, Vinica, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Bistrica ob Sotli, Imeno, Rogatec, Ormož, Središče ob Dravi, Gibina.