Slovenija dobila prvu predsjednicu - Natašu Pirc Musar Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter

Slovenija dobila prvu predsjednicu - Natašu Pirc Musar

vv | 13.11.2022. u 22:41h | Objavljeno u Aktualno

Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u povijesti te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90% glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova. Njezin protukandidat Anže Logar, koji je dobio 46.09 posto glasova, priznao je poraz.

Oboje kandidata podržava ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces. Osim njih dvoje, za mjesto predsjednika republike natjecalo se još pet kandidata - Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Vladimir Prebilič i Sabina Senčar.

Pobjeda u drugom krugu

Budući da niti jedan od sedam kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučio je današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. listopada dobili najviše glasova.

Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne Slovenije. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Türk, a potom u dva mandata Borut Pahor

Branila Melaniju Trump

Pirc Musar (54), bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka, koja je branila i Melaniju Trump, ušla je u predsjedničku utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu. 

Zahvalila je biračima koji su danas izašli na izbore, a posebno onima koji su glasali za nju. Također je čestitala svom protukandidatu Logaru i poželjela mu puno sreće na daljnjem putu. Za sebe kaže da stalno živi iste vrijednosti te da je desetljećima pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvijek se boreći za sva ljudska prava.

"Dat ću sve od sebe da uistinu budem predsjednica svih, da se borim za temeljna ljudska prava, ustavna prava i demokraciju. Dat ću sve od sebe da se ujedinimo u politici oko strateških pitanja", najavila je.

Dodala je da se zalaže za kvalitetno javno zdravstvo te socijalnu i svaku drugu sigurnost. 

"Što je čovjek sigurniji, bit će manje siromašnih, manje socijalnih problema, manje kriminala u našoj zemlji. Želim da Slovenija postane zemlja u kojoj će se o starijima brinuti, u kojoj će mladi htjeti ostati. Želim Sloveniju u kojoj ćemo biti svjesniji da nas čekaju teška vremena zbog klimatskih promjena", rekla je, piše Index.