Slovaci se u Domu zdravlja u Novom Marofu educirali o telemedicini Foto: Varaždinska županija

Slovaci se u Domu zdravlja u Novom Marofu educirali o telemedicini

Varaždinske vijesti | 19.10.2024. u 17:05h | Objavljeno u Aktualno

Kako bi se upoznali s radom telemedicinskih pristupnih centara, a koji se nalaze u ispostavama Doma zdravlja Varaždinske županije u Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu, delegacija iz Slovačke posjetila je ispostavu Doma zdravlja u Novom Marofu.

U delegaciji su, uz liječnike, bili i voditelj projekta za razvoj zdravstva Martin Caudt, kao i predstavnici tamošnjih razvojnih agencija, a dobrodošlicu u Varaždinsku županiju zaželjeli su im župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

telemedicina_telecordis_dom_zdravlja_novi_marof_slovaci_18102024_3.jpg

Župan Stričak, osim što ih je upoznao s područjem Varaždinske županije, naglasak je stavio na projekte koje Varaždinska županija provodi na području zdravstva - od Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine u Varaždinskim Toplicama, Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin, gdje je u tijeku i izgradnja Centralnog operacijskog bloka, do Regionalnog centra kompetentnosti iz inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi u Varaždinu u kojem djeluje i Centar za mentalno zdravlje djece i mladih, te opremanja zdravstvenih ustanova, edukacije i usavršavanja zdravstvenih djelatnika.

telemedicina_telecordis_dom_zdravlja_novi_marof_slovaci_18102024_2.jpg

- Već sada moramo voditi brigu tko će naše građane liječiti u bliskoj budućnosti, recimo 2035. Da bi tada imali liječnika specijalista, on sada započinje sa svojim liječničkim pozivom. Jer, ako imaš financijskih sredstava, možeš izgraditi zgradu, nabaviti potrebnu opremu i aparate, ali izgraditi čovjeka, kvalitetan zdravstveni kadar, to je malo zahtjevniji i duži proces. I na tome Varaždinska županija radi – naglasio je Stričak.

Pomoćnik ravnateljice za telemedicinu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Rikardo Protrka objasnio je kako je HZHM u okviru projekta "Telecordis" nabavio medicinsku i računalnu opremu za pružanje usluga 12 kanalnog EKG-a, holter 24 satnog krvnog tlaka, holter 24 satnog EKG-a i spirometriju te ju postavio na 40 lokacija ispostava domova zdravlja.

telemedicina_telecordis_dom_zdravlja_novi_marof_slovaci_18102024_4.jpg

- Cilj projekta bio je dovesti specijalističku uslugu u domove zdravlja diljem Hrvatske. Lokacije smo birali prema potrebama domova zdravlja, uzimajući u obzir demografske kao i geografske pokazatelje. I drago mi je da je ovaj projekt prepoznat ne samo u Hrvatskoj, već i van granica naše zemlje – rekao je Rikardo Protrka.

telemedicina_telecordis_dom_zdravlja_novi_marof_slovaci_18102024_6.jpg

- Projekt Telecordis osigurava brzu i točnu dijagnostiku, a time i pravovremenu terapiju pacijenta. Princip "Informacije putuju, pacijent ostaje" dovodi do bitnih organizacijskih, vremenskih i financijskih ušteda pacijentima, liječnicima, kao i cijelom zdravstvenom sustavu, a pri tome povećavaju standard zdravstvene skrbi jer čine usluge dostupnijima. Istovremeno omogućava i praćenje pacijentovog zdravstvenog stanja kroz digitalizaciju i modernizaciju kardioloških i pulmoloških postupaka te smanjuje liste čekanja u bolničkim ustanovama a ujedno poboljšava i podiže razinu usluge na primarnoj razini zdravstvene zaštite. U proteklih godinu dana putem telemedicinskih pristupnih centara obavljeno je gotovo 300 postupaka i to najviše u Ivancu, potom u Novom Marofu, te Ludbregu, dok su najtraženije usluge bile holter EKG-a i holter tlaka – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek.

telemedicina_telecordis_dom_zdravlja_novi_marof_slovaci_18102024_5.jpg

Samoupravna regija Banská Bystrica (BBSK) jedna je od tri regije u Slovačkoj Republici koje sudjeluju u Inicijativi sustižućih regija (CuRI). Ovu inicijativu vodi Europska komisija (EK) s ciljem pomoći regijama koje zaostaju u razvoju diljem Europe kako bi se podržao njihov gospodarski rast i postigla višu socioekonomsku razinu. Godine 2022. BBSK je pokrenuo projekt "Poboljšanje dostupnosti i učinkovitosti pružanja zdravstvene zaštite u regiji BBSK" u suradnji s CuRI partnerima: Svjetskom bankom, Europskom komisijom i Ministarstvom investicija, regionalnog razvoja i informatizacije Slovačke Republike.

- Nakon dvije godine suradnje, BBSK i Svjetska banka identificirali su nekoliko ključnih izazova u pružanju zdravstvene skrbi u regiji i predložili rješenja za te prepreka. Jedna od glavnih preporuka je osmisliti telemedicinsko rješenje i implementirati ga u regionalni zdravstveni sustav. Zahvaljujući Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu i instrumentu tehničke pomoći i razmjene informacija Europske komisije (TAIEX), BBSK je dobio priliku posjetiti zdravstvene ustanove u Hrvatskoj i Sloveniji koje imaju bogato iskustvo u korištenju telemedicinskih usluga za pacijente. Znanje stečeno tijekom posjeta pomoći će BBSK-u da bolje razumije pokretačke čimbenike i rizike koje je potrebno procijeniti prije implementacije telemedicinskog rješenja u regiji BBSK-a – rekla je Tatjana Prenđa Trupec iz Svjetske banke.

Voditelj projekta za razvoj zdravstva Martin Caudt zahvalio je na posjetu.

- Ovdje smo došli steći iskustva s područja telemedicine koja je u Hrvatskoj na visokoj razini i ono što smo ovdje vidjeli, ali i naučili, svakako će pridonijeti razvoju te grane, kao i struke u Slovačkoj – zaključio je Martin Caudt.

telemedicina_telecordis_dom_zdravlja_novi_marof_slovaci_18102024_1.jpg