FOTO/VIDEO 28. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi - više od rukotvorina

vv / grad lepoglava | 14.9.2024. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Škvarić: Čipka nije samo zanat, ona je odraz našeg identiteta, predanosti i zajedništva kroz stoljeća

Podizanjem festivalske zastave, uza zvuke fanfara, u Lepoglavi je u petak, 13. rujna, svečano otvoren 28. Međunarodni festival čipke, na kojem će posjetitelji u tri festivalska dana moći razgledati neke od najljepših primjeraka čipke iz čak petnaest europskih zemalja, među kojima su i čipke iz Turske, ovogodišnje zemlje - partnera ove najznačajnije i najstarije kulturne priredbe u Lepoglavi.

festival_cipka_lepoglava_03_photo-by-godar.jpg

Kako je istaknuto prilikom otvorenja, Međunarodni festival čipke je najstarija i najveća manifestacija u Lepoglavi, gradu koji je već više od sto godina poznat i kao važno europsko i svjetsko čipkarsko središte, a vještina izrade čipke je još 2009. godine upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a.

festival_cipka_lepoglava_02_photo-by-godar.jpg

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je na svečanom otvorenju festivala kako je Lepoglava grad velike i osebujne povijesti, vrijednog kulturnog naslijeđa i prirodnih znamenitosti - grad čipke i čipkarstva.

-Ovaj festival je postao dragocjena tradicija koja povezuje umjetnost izrade čipke širom svijeta. Lepoglava nije poznata samo po svojoj čipki, ona je srce kulturne baštine koja se prenosi kroz bogatu povijest i tradiciju vezanu uz - pavline, lepoglavsku crkvu i pavlinski samostan. Njenu ljepotu i vrijednost prepoznao je i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku 2009. godine uvrstio na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Izrada lepoglavske čipke nije samo zanat, ona je odraz našeg identiteta, naše predanosti i našeg zajedništva kroz stoljeća. Svaki konac i nit, svaki uzorak čipke priča priču o životima naših predaka, o njihovim običajima i svakodnevnim iskustvima. Lepoglava je već dugo poznata kao središte majstorski izrađene čipke, tradicija njene izrade seže u daleku prošlost i prenosi se iz generacije na generaciju naših majstorica. Stoga umjetnost njezine izrade i dalje cvijeta - naglasio je na svečanosti gradonačelnik Marijan Škvarić.

                                                                Tkanje vremena

Govoreći na svečanom otvaranju gradonačelnik Marijan Škvarić je posebno istaknuo veliki međunarodni ugled ovog međunarodnog festivala čipke.

-Ovogodišnji moto festivala je - Tkanje vremena , kako bismo istaknuli koliko je truda i muke potrebno za izradu naše prekrasne čipke. Ponosni smo što danas, kao domaćin međunarodnog festivala čipke, možemo predstaviti ne samo našu tradicionalnu čipku, već i njene suvremene intrerpretacije. Na festivalu ove godine predstavljamo povijesni put lepoglavske čipke, od njenih najljepših primjeraka do aplikacije čipke na keramici, nakitu, crkvenom ruhu, odjevnim predmetima ili poštanskim markama. Ove godine imamo posebnu čast što možemo surađivati s Republikom Turskom, ovogodišnjom zemljom - partnerom festivala čipke u Lepoglavi, koju simbolizira zajedništvo i kulturna razmjena. Ta nam suradnja omogućava stvaranje novih veza i prijateljstava među svima nama koji dijelimo strast prema čipki i njezinoj izradi. Ta suradnja otvara vrata novim mogućnostima. Lepoglava je ovih dana čipkarsko središte Europe- poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Na ovogodišnjem festivalu čipke u Lepoglavi bit će predstavljene čipke iz čak 15 zemalja Europe - Slovenije, Slovačke, Poljske, Belgije, Italije, Malte, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Španjolske, Bugarske, Engleske, Francuske, Austrije i Turske, a posjetitelji ovoga festivala moći će vidjeti i najljepše čipke iz Hrvatske - čipke iz Paga, Primoštena, Splita, Sikirevaca, Križevaca, Trga kraj Ozlja, Svete Marije i Krašića.

festival_cipka_lepoglava_04_photo-by-godar.jpg

Značaj ovoga festivala na svečanom otvorenju istaknuo je i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

-Varaždinska županija se ponosi lepoglavskom čipkom, čipkaricama i njihovom vještinom, koja je očuvana već generacijama. One su u čipku utkale puno vremena, zato je ovogodišnji moto festivala - Tkanje vremena, priznanje čipkaricama i njihovoj vještini, ali i svima koji su svojim radom i zalaganjem pomogli da se lepoglavska čipka očuva kroz stoljeća. Lepoglava danas, osim svoje čipke, posjetiteljima može ponuditi i druge atraktivne sadržaje, od Gaveznice do Parka prirode Zagorske gore. Čipka je ogledalo duše ovoga kraja - poručio je na svečanom otvaranju župan Anđelko Stričak.

festival_cipka_lepoglava_20_photo-by-godar.jpg

Organizaciju ovoga festivala pohvalio je i saborski zastupnik Goran Kaniški, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Jandrokovića.

-Ove godine će na festivalu biti predstavljene čipke iz čaj 15 europskih zemalja, a posebno atraktivne izloške imat ćemo priliku vidjeti zahvaljujući Turskoj, ovogodišnjoj zemlji - partneru. Turska je ove godine donijela i dašak Orijenta u naš kraj. Ovogodišnji moto - Tkanje vremena, zorno pokazuje kako je u izradu čipke potrebno uložiti puno vremena ali i ljubavi prema njenoj izradi. Lepoglava je već niz godina značajno europsko središte čipke, koje čuva, štiti i promovira tu vrijednu baštinu koja je uvrštena i na listu UNESCO-a. Posebno zahvaljujem majstoricama čipkarstva u Lepoglavi na trudu i maru koje su utkale u lepoglavsku čipku, čija je ljepota prepoznata širom svijeta - rekao je Goran Kaniški, koji je i otvorio 28. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

festival_cipka_lepoglava_07_photo-by-godar.jpg

Uime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, otvorenju je prisustvovao Damir Habijan, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije:

– Istaknuo bih tri stvari po kojima je Lepoglava itekako poznata, to je prije svega čipka, ali i druge dvije stvari koje su u vrlo skoroj budućnosti, zapravo sadašnjosti, stvarnost Grada Lepoglave, prije svega tiče se inicijative Parka prirode Ivančice, Strahinjčice, Ravne Gore i Maceljskog gorja koje će dobiti naziv Zagorske gore. Činjenica je da od proljeća sljedeće godine na ovom području imamo napokon novi park prirode i ovom prilikom čestitam i zahvaljujem gradonačelniku na podršci koju je pružio prilikom te inicijative i cijelog ovog projekta koji je potrajao četiri godine – najavio je Habijan.

Isto tako, dotaknuo se i ugaslog vulkana Gaveznica i posjetiteljskog centra koji je u projektiranju.

– Siguran sam da će to Županija i Grad itekako realizirati, a čipka je nešto čime se Lepoglava može itekako ponositi, nešto što su još davnih dana Pavlini, koji su ostavili itekako i ostavit će duboki trag u ovom gradu, donijeli na područje grada Lepoglave, barem tako kažu povijesni izvori. Čipka po mom mišljenju na neki način simbolizira prije svega strpljenje, mir, ljepotu, a onda i ljubav – zaključio je ministar Habijan.

festival_cipka_lepoglava_05_photo-by-godar.jpg

U ime Veleposlanstva Republike Turske u Republici Hrvatskoj i veleposlanice Njezine Ekscelencije Hayriye Nurdan Erpulat Altuntas, domaćinima je zahvalio  Fuat Korkmaz, ravnatelj Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Zagrebu, koji je posebno istaknuo snažne kulturne, ali i gospodarske veze Republike Turske i Lepoglave.

-Ponosni smo da je upravo Turska ovogodišnja zemlja - partner ovoga uglednog festivala. Vjerujem da će predstavljanje bogate turske kulturne baštine na festivalu u Lepoglavi pridonijeti još boljem razumijevanju i prijateljstvu između naša dva naroda te da će naša suradnja biti još bolja i sadržajnija - istaknuo je ravnatelj Turskog kulturnog centra u Zagrebu. Dodao je kako između Hrvatske i Turske postoje mnoge prijateljske veze i oni je na ovaj način dalje njeguju i produbljuju.

Na svečanosti otvorenja uručena su i priznanja počasne majstorice Verici Dubovečak, Štefici Dubovečak, Zoi Dubovečak, Katarini Strupar, Slađani Končevski i Vesni Težak

U programu svečanog otvaranja ovogodišnjeg festivala nastupili su i mezzosopranistica Blanka Tkalčić i pijanist Marko Biškupfestival_cipka_lepoglava_18_photo-by-godar.jpg

Festival se ove godine održava pod motom „Tkanje vremena”, a pred nama su i zanimljive radionice te stručni i znanstveni susreti i skupovi u okviru Dana europske baštine u Lepoglavi, kao i prateći kulturni i zabavni sadržaji te tradicionalni sajam.

Ovogodišnji, 28.Međunarodni festival čipke održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Varaždinske županije, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Video sadržaj